Konservatoriai nutraukė paramą mažumos Vyriausybei, ramina, kad ji išsilaikys ir be jų

Opozicinės Tėvynės sąjungos (konservatorių) lyderiai tikina, jog ir nutraukus paramą socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamai mažumos Vyriausybei, ji
„puikiai” išsilaikys ir be dešiniųjų paramos, jei pati savęs nesunaikins.

Šeštadienį į posėdį Vilniuje susirinkusi konservatorių taryba beveik vieningai sutarė, kad nebereikia atnaujinti susitarimų su socialdemokratais dėl paramos mažumos Vyriausybei. Už tokį sprendimą balsavo 72 tarybos nariai, susilaikė 8, prieš nebalsavo nė vienas tarybos narys.

Pagrindinė konservatorių deklaruojama priežastis, nulėmusi paramos nutraukimą mažumos Vyriausybei – augantis korupcijos lygis šalyje ir nesprendžiamos Valstybės saugumo departamento (VSD) problemos.

„Korupcijos lygis Lietuvoje auga, demokratijos indeksas mažėja, iš esmės nesprendžiami korupcijos reikalai, dedamos pastangos užvilkinti, o gal ir visai sustabdyti Valstybės saugumo departamento (VSD) ir įmonės „Dujotekana” reikalų tyrimą, todėl Tėvynės sąjunga, apsvarsčiusi politinę padėtį, nutaria nepratęsti susitarimų su socialdemokratais dėl paramos mažumos Vyriausybei”, – rašoma šeštadienį priimtame konservatorių pareiškime.

Tame pačiame pareiškime pabrėžiama, kad konservatoriai sieks tartis dėl svarbiausių darbų – antikorupcijos, finansų ir energetikos. Pareiškime pažymimi darbai ir terminai dėl kurių turėtų konservatoriai susitarti su socialdemokratais.

Vienas pirmųjų darbų – iki spalio 1 – osios suderinti planą, kaip bus užbaigtas VSD problemų tyrimas, iki sausio 1 – osios STT įkurti specialų padalinį, kuris kontroliuotų partijų finansus.

Kiti konservatorių siūlomi projektai susiję su energetikos saugumu ir finansų stabilumų. Konservatoriai siūlo suvienyti pastangas dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) II – ojo bloko uždarymo atidėjimo iki kitų metų spalio, iki lapkričio 1 -osios priimti vartotojų poreikius užtikrinantį Šilumos ūkio įstatymą.

Šeštadienį priimtas pareiškimas baigiamas pabrėžiant, kad konservatoriai parems tas Vyriausybės iniciatyvas, kuriomis ” bus siekiama skaidriai ir sąžiningai spręsti Lietuvos problemas”.

„Tėvynės sąjunga primena premjerui, kad duoti pasižadėjimai turi būti vykdomi nepriklausomai nuo aplinkybių”, – baigiamas pareiškimas.

Tuo pačiu konservatorių lyderiai ramina, jog G.Kirkilo vadovaujama mažumos Vyriausybė tikrai išsilaikys.

„Priėmėme dokumentą, kuris ir bus rekomendacija frakcijai Seime nebepratęsti paramos, tuo pačiu nebėra mūsų partijos įsipareigojimų netrukdyti Vyriausybei dirbti. Visus svarbius klausimus ir projektus derinsime ir derėsimės su kitomis frakcijomis, kad tiek Seimas, tiek Vyriausybė nevegetuotų”, – žurnalistams šeštadienį sakė partijos pirmininkas Andrius Kubilius.

„G.Kirkilo Vyriausybė „puikiai” išsilaikys ir be mūsų paramos, ji būtų išsilaikiusi ir iš pat pradžių be mūsų, gal kažkokios naudos ir davė tie mūsų susitarimai”, – pridūrė buvęs ilgametis konservatorių lyderis, europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

A.Kubilius paklaustas, ar atsisakys konservatoriai postų Seime, kuriuos gavo sutarę su socialdemokratais, teigė, jog tai bus svarstoma bendrai su valdančiosiomis frakcijomis.

„Svarstysime Seime, kad visos frakcijos proporcingai vadovautų komitetams, kad ne visi pirmininkų postai atitektų valdančioms frakcijoms. Jau anksčiau buvom sutarę, jog Antikorupcijos komisijos pirmininkas bus iš opozicijos ir Audito komiteto taip pat, o mums tie postai ir priklauso”, – kalbėjo A.Kubilius.

Socialdemokratai kartu su valstiečiais liaudininkais, liberalcentristais ir Pilietinės demokratijos partija yra suformavę valdančiąją koaliciją, Vyriausybės veiklą rėmė formaliai opozicijoje dirbusi Tėvynės sąjunga.

Socialdemokratai ir konservatoriai pernai vasarą pasirašė paramos sutartį, kuria pastarieji įsipareigojo remti mažumos Vyriausybę, jei bus įgyvendintos sutartos reformos.

Susitarimas yra pasirašomas vienai Seimo sesijai, po to jį reikia atnaujinti. Pastarąjį kartą dėl paramos socialdemokratai su konservatoriai buvo sutarę prieš pusmetį – sutarties galiojimas baigėsi šių metų rugsėjo 1-ąją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Konservatoriai nutraukė paramą mažumos Vyriausybei, ramina, kad ji išsilaikys ir be jų"

  1. Limantas

    Ponas Kubilius išdėstė partijos veiklos gaires.Informavimo priemonėse joms nulis dėmesio. Čia ne valdovų rūmai,ne lauko tenisas ir ne Jurgio dukters žolelės parūkymas. Nepatinka tie punktai vadinamiesiems socdemams,tai nukišti į rūsį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.