Rusai neigia visagalio Ivano mitą

Statybų kompanijos „Rosslitstroj” įkūrėjo ir vadovo Stanislovo Juciaus dingimas įgauna politinio skandalo formą: mūsų šalyje jau nebeapsiribojama viešais pareiškimais apie tai, kad Lietuvos verslą siekiama bet kokiu būdu išstumti iš Rusijos rinkos.

Dabar prabilta, kad S. Juciaus dingimas yra susijęs su Kremliaus rezgamomis slaptomis atakomis prieš nepriklausomą Lietuvos valstybę.

Tačiau „Vakarų ekspreso” šaltiniai Kaliningrade bandymus atgaivinti kadaise mūsų šalyje siautusius politinius baubus vertina skeptiškai: „S. Juciaus dingimas – ne akcija prieš Lietuvą, o konkurencinė kova dėl milžiniškų pinigų už kvadratinius metrus.”

Rinkoje – milijardai

Su S. Juciaus dingimu Lietuvoje siejami pareiškimai apie galimas Kremliaus ir slaptųjų Rusijos tarnybų, rusų mafijos provokacijas bei siekį pramušti skylę mūsų šalies nacionaliniame saugume Kaliningrado žurnalistams sukelia ironišką šypsnį.

Jie tai vadina nesąmonėmis ir nereikalingu politikavimu: „Jeigu Rusijos Federalinės saugumo tarnybos agentai gautų užduoti pakenkti Lietuvai, tai vargu, verslininko pagrobimas būtų tinkamiausia priemonė. Didesnį rezonansą būtų sukėlę kitokie veiksmai – kad ir Lietuvos vežėjų sulaikymas pasienyje.”.

Mūsų šaltiniai Kaliningrade įsitikinę, kad S. Jucius, įtakingiausios statybų kompanijos srityje „Rosslitstroj” vadovas dingo, nes „kai kas siekė bet kokiais būdais iš jo atimti didelį planuojamų grandiozinių statybų pyrago gabalą”.

Kaliningrado srities gubernatorius Georgijus Boosas yra viešai įvardijęs planuojamas milžiniškas naujų statybų apimtis, siekiančias beveik 600 tūkstančių kvadratinių metrų. Tai – astronominės sumos, nes šiuo metu vienas kvadratinis metras naujos statybos daugiaaukštyje vidutiniškai kainuoja 1 200 eurų.

Korupcija klesti

Pripažįstama, kad neigiamos įtakos visų Kaliningrado srityje dirbančių verslininkų, nepriklausomai nuo jų tautybės, ab veiklai turi regione išsiplėtojusi korupcija.

Būtent dėl savanaudiškų vietos valdžios interesų Maskva nuolat siunčia į Kaliningradą patikrinimus atliekančius inspektorius. Deja, jiems nepavyksta pažaboti kyšininkavimo ir nesąžiningos konkurencijos, lydinčios žemės ir statybų rinkos dalybas.

Tai, kad statybų rinkos dalybos – viena įtikinamiausių S. Juciaus dingimo versijų, byloja ir paskleista informacija, neva „Rosslitstroj” planuoja nutraukti savo veiklą Rusijoje. Esą derybos dėl akcijų pardavimo vyksta su viena Maskvos kompanija.

Tad mūsų šaltiniai S. Juciaus dingimą bei jo partnerio bei draugo A. Semkino nužudymą linkę sieti ne su bandymais dirbtinai bloginti dvišalius santykius tarp Lietuvos ir Rusijos, bet su susiklosčiusia įtempta situacija srityje.

„Nusikalstamų metodų griebtasi, kai vyko tabako rinkos persidalinimas, šūviai aidėjo, kai vietos deputatai ruošėsi priimti teisės aktus, susijusius su statybų rinka ir žemės grąžinimu. Lietuvis – ne vienintelis, kuris pakliuvo į šią mėsmalę”, – teigė jie.

Domina pinigai

Sykiu Kaliningrado žurnalistai stebisi, kodėl Lietuvoje visi kalba apie rusų bandymus pakenkti Lietuvai ar išstumti mūsų verslą iš Rusijos.

Anot jų, atsakymų derėtų ieškoti kitur bei domėtis, o koks gi iš tikrųjų S. Jucius buvo žmogus: „Vieša paslaptis, kad Lietuvoje jis turėjo žmoną, o Kaliningrade gyveno su įtakingo kaliningradiečio žmona. Be to, aplinkinių jis apibūdinimas kaip impulsyvus, liežuvio už dantų nemokantis laikyti vyras. Kas kita – rugpjūčio pradžioje savo namo laiptinėje nužudytas jo partneris ir draugas Aleksandras Semkinas.”

Pateikiamas ir dar vienas argumentas, kad dėl šiuos du vyrus ištikusių tragedijų kalti būtent verslo reikalai: „Tas, kas norėjo atimti verslą iš „Rosslitstroj” arba šią kompaniją pašalinti iš kelio, žinojo, kad ji „laikėsi” būtent ant puikių S. Juciaus administracinių gebėjimų, o visą techninį procesą kontroliavo A. Semkinas. Numušus nuo šachmatų lentos šias dvi figūras, oponentas iš karto automatiškai tampa nugalėtoju.”

Be to, atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad statybų rinkos dalybose ne paskutiniu smuiku griežia ne tik vietinės, bet ir centrinės valdžios atstovai: „Jų tikrai nedomina dvišaliai santykiai su Lietuva, o tik pinigai. Nepamirškime, kad Kaliningradą pasiekia kosminės sumos ir iš federalinio biudžeto, naujos statybos butais siekiama aprūpinti ne tik gyventojus, bet ir karininkus.”

Spėlionės ir įtarimai

„Vakarų ekspreso” kalbinti kolegos pasirengę atremti ir kitus pranešimus, mūsų šalyje siejamus su S. Juciaus dingimu bei A. Semkino nužudymu.

Antai šiomis dienomis kalbas, kad balandį dingęs S. Jucius – sveikas ir gyvas šiuo metu yra Kipre, išstūmė versijos, esą lietuvio jau nebėra gyvųjų tarpe. Ypač po to, kai prieš kelias dienas Kaliningrade buvo rastas nužudyto vyro lavonas be galvos.

Rusijos teisėsauga spėlionių, ar tai – dingusio verslininko kūnas, nepatvirtina. Anot mūsų šaltinių, įmesti auką į upę ir dar nupjauti jai galvą – sunkiai sveiku protu suvokiami veiksmai, kurie vietiniams nusikaltėliams nebūdingi.

„Pas mus, galima sakyti, įprasta, kai nusikaltėliai rengia viešas susišaudymo „akcijas”, arba tiesiog tyliai ir ramiai užkasa. Bet kad kirsti galvą ir mesti į upę… Panašu, kad rastas lavonas – buitinio konflikto auka”, – sakė Kaliningrado žurnalistai.

Jie abejoja ir paskelbta žinia, kad S. Juciaus byloje sulaikytas vienas įtariamasis, esą konfliktavęs su greta jam priklausančio žemės sklypu daugiaaukštį statančia kompanija „Rosslitstroj”.

„Kaliningrade jis – žinomas narkobaronas, kuris skambinėjo S. Juciui ir grasino susidorosiąs, nes buvo nepatenkintas, kad jam priklausančio kotedžo panosėje statomas daugiaaukštis. Bet juk visi puikiai žino, kad tie, kurie daug kalba, ketinimų neįvykdo.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.