Imuniteto tarnybos „grobis” – lenkas ir pasienietis

Rusiškas cigaretes per sieną gabenęs lenkas ir jį praleidęs pasienietis atsidūrė areštinėje.

Įstatymai griežti kontrabandininkams talkinantiems pasieniečiams, o nelegalių prekių gabentojams mūsų pareigūnų ir valdžios pastangos vis dar atrodo juokingos.

Susigundė

Užvakar 21 metų Lenkijos pilietis po viešnagės Lietuvoje mėgino į savo šalį išvežti 200 pakelių rusiškomis banderolėmis pažymėtų cigarečių „Saint George”. Užsienietis neįtarė, kad Lazdijų rinktinės Kalvarijos kontrolės punktą stebi minėtos rinktinės Imuniteto tarnybos pareigūnai. Cigaretės aptiktos lenko „Volkswagen Passat” automobilyje. Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo taisyklių pažeidimo užsieniečiui pradėta administracinė byla ir įteiktas šaukimas atvykti į Marijampolės rajono apylinkės teismą. Už tai lenkui tegrėsė menki nemalonumai: piniginė bauda ir cigarečių konfiskavimas. Buvo vėlus vakaras, todėl užsienietis nutarė trūks plyš išvykti namo. Tuomet jis ir padarė lemtingą klaidą: kad išvengtų administracinės atsakomybės, vienam iš pasieniečių pasiūlė kyšį ir… netrukus atsidūrė Marijampolės policijos komisariato areštinėje.

Vakar Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Imuniteto skyriaus viršininkas Darius Škarnulis atsisakė komentuoti įvykį, motyvuodamas tuo, jog vyksta ikiteisminis tyrimas.

LŽ žiniomis, lenko siūlomu kyšiu susigundė Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos sargybų būrio pasienietis A.P. Jis ketvirtadienio rytą buvo sulaikytas Kalvarijos pasienio kontrolės punkto patalpose ir atsidūrė areštinėje. Lenkui už mėginimą papirkti pareigūną gresia laisvės apribojimas, areštas arba bauda. Pinigais susigundžiusiam pasieniečiui, įtarus jį kyšininkavimu, pritaikytas BK 225 straipsnis. Nepriklausomai teismo skirtos bausmės dydžio, vyriškis neteks tarnybos.

Įstatymai gana griežti pareigūnams, tačiau švelnūs – kontrabandininkams. Jei lenkas nebūtų mėginęs papirkti pareigūno, į tėvynę galėtų grįžti tuo pačiu automobiliu, kuriuo ką tik gabeno draudžiamas prekes, ir tęsti „verslą”.

Vaikščios pėsti

Nors VSAT suaktyvino kovą prieš kontrabandininkus, o Vyriausybė siūlo konfiskuoti pažeidėjų transporto priemones, šios pastangos primena kovą su vėjo malūnais. Praėjusią savaitę Vyriausybė pateikė Seimui Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 163 straipsnio pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą. Siūloma konfiskuoti tas transporto priemones, kuriomis buvo neteisėtai gabenta akcizais apmokestinamų prekių daugiau nei už 10 MGL. Kol kas sulaikius šalies viduje neteisėtai gabenamas akcizines prekes, galimas tik tų prekių konfiskavimas. Anot pačių pasieniečių, kontrabandininkai įstatymus gudriai apeina, tarkime, gabendami truputį mažiau prekių nei įstatyme numatyta „pavojinga riba”. Kontrabandą galima gabenti ir pėstiems.

Tą patį vakarą, kai Marijampolės belangėje atsidūrė Kalvarijos pasienietis ir lenkas, Vilkaviškio rajono Kybartų miestelyje Lazdijų rinktinės pasieniečiams įkliuvo dar vienas užsienietis, kuris pėsčias nešėsi 100 pakelių rusiškomis banderolėmis pažymėtų cigarečių „Jin Ling” ir 20 pakelių cigarečių „Golden Gate” be banderolių. Šiam 24 metų lenkui įteiktas šaukimas atvykti į Vilkaviškio rajono apylinkes teismą, kur bus nagrinėjama administracinė byla.

Solidus derlius

Lietuvos pasieniečiai šiemet jau sulaikė beveik 2,5 mln. pakelių kontrabandinių cigarečių, kurių vertė siekia apie 6 mln. litų. Daugiau kaip milijoną 164 tūkstančių pakelių sulaikė Lietuvos ir Rusijos sieną saugantys pareigūnai. Pakrančių apsaugos rinktinės pasieniečiai sulaikė 528 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių, Lenkijos sieną saugantys VSAT pareigūnai – 386 tūkst.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.