Vaikų dantukų sargai – silantai

Po vasaros atostogų vaikams ir jų tėveliams sugrįžus į įprastą darbo ritmą neprošal patikrinti ir vaikų dantis. Primename, kad penkiamečių – dvylikamečių (iki jiems sukanka trylika metų) vaikų krūminiai dantys gali būti nemokamai padengti silantais – nuo ėduonies saugančia medžiaga. Tokia Vaikų dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa vykdoma nuo 2004–ųjų, ji finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

Silantai – tai dantų vageles uždengiančios medžiagos, vartojamos nuolatinių dantų ėduonies profilaktikai. Dantų dengimo silantais procedūra kur kas paprastesnė ir pigesnė nei dantų plombavimas. Tai neskausminga keliolika minučių trunkanti procedūra, kurios metu gręžti danties nereikia. Beje, silantais dengiami tik nesugedę nuolatiniai dantys. Jeigu dantis jau pažeista ėduonies, tenka gydyti ir plombuoti.

Vaikų krūminių dantų silantavimo paslaugos nemokamai teikiamos sutartį su teritorine ligonių kasa sudariusiose poliklinikose, šeimos medicinos centruose, kuriuose dirba gydytojai odontologai arba burnos higienistai.

Gaila, kad kol kas Vaikų dantų dengimo silantinėmis medžiagomis prevencinė programa šiemet vykdoma vangokai. Per pirmąjį šių metų pusmetį suteikta paslaugų 29 622 vaikams, panaudota tik 788 819 litų. Savivaldybių duomenimis, 5–12 metų vaikų (programos amžiaus ribos pasirinktos pagal gydytojų specialistų rekomendacijas) Lietuvoje yra beveik 310 tūkstančių. Beje, daugiausiai tokių vaikų – Vilniaus ir Kauno regionuose. Sveikatos priežiūros įstaigoms, sudariusioms sutartį su ligonių kasomis, iš PSDF biudžeto apmokama už visas minėto amžiaus vaikams suteiktas paslaugas.

Šiemet Vaikų dantų dengimo silantinėmis medžiagomis prevencinei programai įgyvendinti iš PSDF biudžeto skirta 3 mln. litų. Pernai tam buvo skirta 2 mln. litų, tačiau paslaugų buvo suteikta už 1,6 mln. litų, o silantais buvo padengti apie 50 tūkstančių 5–12 metų vaikų krūminiai dantys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.