Ministerija ragina neįgaliuosius pasikeisti invalido pažymėjimus

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad senieji dokumentai (invalido pažymėjimas, pensininko pažymėjimas su įrašu apie asmens invalidumo grupę), išduoti iki 2005 m. liepos 1 d. ir įrodantys asmens invalidumą, nuo 2007 m. gruodžio 31 d. nebegalios. Lengvatomis, priklausančioms neįgaliesiems, galės naudotis tik tie asmenys, kurie pateiks Neįgaliojo pažymėjimus.

Ministerija ragina visus asmenis, kuriems būtina atlikti invalidumo grupių prilyginimą darbingumo lygiui ar specialiųjų poreikių lygiui, suskubti ir nelaukti nurodymo termino pabaigos.

Neįgaliesiems, kuriems iki Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo įsigaliojimo 2005 m. liepos 1 d., invalidumo grupės buvo nustatytos neterminuotai, jų turimos invalidumo grupės turi būti prilygintos darbingumo lygiui arba specialiųjų poreikių lygiui. Atlikus prilyginimą, Invalido pažymėjimai keičiami į Neįgaliojo pažymėjimus.

Prilyginant invalidumo grupes darbingumo lygiui arba specialiųjų poreikių lygiui, siekiama išsaugoti asmenų, kuriems invalidumo grupės buvo nustatytos neterminuotai, teises ir garantijas.

Pagal Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymą nuo 2005 m. liepos 1 d. invalidumo grupės nebenustatomos, vietoje jų yra nustatomas neįgalumo lygis asmenims iki 18 metų, darbingumo lygis darbingo amžiaus asmenims ir specialiųjų poreikių lygis asmenims, sukakusiems senatvės pensijos amžiaus.

Darbingo amžiaus asmenims, kuriems invalidumas buvo nustatytas neterminuotai, jų turimos invalidumo grupės prilyginamos darbingumo lygiui, remiantis asmeniui išduotais Invalido pažymėjimais. I invalidumo grupė prilyginama 20 procentų darbingumo lygiui, II invalidumo grupė – 35 procentų darbingumo lygiui, III invalidumo grupė – 50 procentų darbingumo lygiui.

Dėl invalidumo grupės prilyginimo darbingumo lygiui reikia kreiptis į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teritorinius skyrius, kurie atlikę prilyginimą asmeniui išduos jo neįgalumą įrodančius dokumentus.

Asmenims, sukakusiems senatvės pensijos amžių, kuriems invalidumas buvo nustatytas neterminuotai, I invalidumo grupė prilyginama didelių specialiųjų poreikių lygiui, II invalidumo grupė – vidutinių specialiųjų poreikių lygiui, III invalidumo grupė – nedidelių specialiųjų poreikių lygiui. Prilyginimas atliekamas remiantis Invalido pažymėjimais.

Dėl invalidumo grupės prilyginimo specialiųjų poreikių lygiui reikia kreiptis į savo miesto (rajono) savivaldybių Socialinės pramos skyrius, kurie atlikę prilyginimą, asmeniui išduos jo neįgalumą įrodančius dokumentus.

Kad invalidumo grupė būtų prilyginta darbingumo lygiui ar specialiųjų poreikių lygiui, asmuo privalo minėtoms institucijoms pateikti: Invalido pažymėjimą, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir nuotrauką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.