Į mokyklą – su siaubu akyse

Baltijos vidurinės mokyklos bendruomenė nežinia kiek laiko bus priversta kęsti baimę – čia mokosi du aštuonmečio nužudymu įtariami vaikai.

Ketino protestuoti

Vienas iš įtariamųjų žiauriu nusikaltimu, kurio auka Girulių paplūdimyje liepą tapo aštuonmetis Andrius Davydovas, mokosi Baltijos vidurinės mokykloje penktojoje, kitas – šeštojoje klasėje. Abu dvylikamečiai iki šiol mokėsi prastai.

Vakar penktoje ir šeštoje klasėje besimokančių moksleivių tėvai prie mokyklos ketino surengti protesto akciją. Taip jie norėjo pasiekti, kad iš mokyklos būtų pašalinti baimę kitiems vaikams keliantys paaugliai.

Tačiau sutartu laiku tėvai prie mokyklos nepasirodė.

Vakar į mokyklą užsuko ir nužudytojo berniuko Andriaus mama Diana Davydova. Ji tikino atėjusi ne specialiai, o ėjusi pro šalį į M.Mažvydo pagrindinę mokyklą, iš kur buvę Andriaus bendraklasiai su tėvais išvyko į Lėbartų kapines aplankyti berniuko kapo.

Tėvai turi nerimauti

Baltijos vidurinės mokyklos direktorė Vitalija Grybauskienė teigė oficialių žinių apie rengiamą protesto akciją negavo.

Ji tik įtarė, kad piketą galėjo organizuoti viena mama, kuri labai nepatenkinta, kad jos vaikas priverstas mokytis vienoje klasėje kartu su įtariamu žmogžudžiu.

„Tėveliai turėtų piketuoti ne prie mokyklos. Mes neturime teisės pašalinti tų vaikų. Net neturime jokių oficialių pranešimų apie kaltinimus ar įtarimus. Esame mokykla ir visus mokome”, – aiškino V.Grybauskienė.

Ji tikino, jog pati jaučiasi saugi, tačiau pripažino, kad tėvai tikrai turi pagrindą nerimauti.

„Mokykla vaikų saugumu rūpinasi tol, kol jie yra pas mus. Po pamokų atžalomis turi pasirūpinti tėvai”, – tikino mokyklos direktorė.

Pamokas lanko stropiai

Paklausta, kaip jaučiasi įtariamųjų bendraklasiai, V.Grybaus-kienė tikino, jog vaikai apie šį kraupų nusikaltimą tikriausiai nieko nežino, jie esą net neįtaria, kad jų klasėje mokosi šiurpiu nusikaltimu įtariami dvylikamečiai.

Tokia nuostata sunku patikėti, nes visi rajono, kuriame yra mokykla, vaikai žino, kas nutiko, jie gali pripasakoti įvairiausių nusikaltimo detalių. Tarp vaikų sklando žinia, jog dvylikamečiai Andrių ne tik pasmaugė, bet prieš tai daužė akmenimis.

„Klasėse vyrauja ramybė. Kalbėjau su auklėtojomis, problemų kol kas nėra. Per pamokas nekalbame tokiomis temomis, vyksta darbas. Mes negalime to dalyko afišuoti, nes bus suirutė”, – aiškino direktorė.

Jos teigimu, praėjusiais mokslo metais dėl tų dvylikamečių būta nemažai problemų. Didžiausia jų – mokyklos nelankymas.

Tačiau šią savaitę jie į pamokas eina stropiai. Kasdien į mokyklą užsuka ir nepilnamečių reikalų inspektorė.

Tylos pozicija – prasta

Psichologė Vilma Mažeikienė įsitikinusi, jog situacija Baltijos vidurinėje mokykloje – nepavydėtina.

„Negali būti, kad vaikai nieko nežino. Manau, kad jie turi daugiau informacijos ir už suaugusiuosius. Suprantama, kad dėl savo atžalų saugumo nerimauja tėvai, o tas nerimas persiduoda ir vaikams. Šie taip pat bijo. Todėl gali būti ir pasekmių. Tokios baimės gali tiesiogiai atsiliepti mokymosi rezultatams. Juk kai išgyveni dėl savo ar draugo gyvybės, ne mokslai galvoje”, – teigė psichologė.

Jos nuomone, mokykla yra priėmusi labai prastą tylėjimo poziciją.

V.Mažeikienė tikino, kad tėvai, mokytojai, socialiniai pedagogai kaip tik turi bendrauti su vaikais, atsakyti į jiems rūpimus klausimus.

„Kas bus, jei neapsikentę vaikai patys surengs linčo teismą? Arba jie pasiskirstys į skirtingas stovyklas ir kiekviena iš jų kovos už savo tiesą?” – klausė psichologė.

Bausmė – auklėjimo namai

Tačiau vaiko teises ginančios institucijos tvirtino, kad problema nebus išspręsta tol, kol nepasibaigs ikiteisminis tyrimas dėl aštuonmečio nužudymo.

„Kokių nors veiksmų galėsime imtis tik tada, kai bus baigtas ikiteisminis tyrimas. Jei bus konstatuota, kad dvylikamečiai yra kalti dėl nužudymo, tuomet jiems galima skirti didžiausią nuobaudą – išsiųsti į specialius auklėjimo namus”, – sakė Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė.

Tokie auklėjimo namai veikia tik Šiaulių apskrityje, Gruzdžiuose. Į juos siunčiami vaikai nuo aštuonerių metų.

Prisipažinimai negalioja

Tai patvirtino ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė. Jos teigimu, lieka tik laukti, kol bus baigtas ikiteisminis tyrimas.

R.Šalaševičiūtė vylėsi, kad ikiteisminio tyrimo metu bus ištirta dvylikamečių psichika. Tuomet taptų aišku, kokią pagalbą jiems suteikti.

Prognozuojama, kad ikiteisminis tyrimas gali trukti apie mėnesį. Tačiau jei prireiks papildomos ekspertizės nustatyti Andriaus mirties priežastį ir tam iškasti jo palaikus, procesas gali tęstis dar nežinia kiek.

Tyrimą apsunkina ir tai, kad dvylikamečiai buvo prisipažinę, jog murkdė Andrių vandenyje. Tačiau paaiškėjo, kad tie prisipažinimai parašyti netinkama forma, todėl yra negaliojantys.

Dabar berniukai savo parodymus pakeitė.

Nesuvokia, ką daro?

Paaiškėjus, kad liepą jūroje rastas A.Davydovas ne nuskendo, o buvo pasmaugtas ir įtariamieji yra jo kiemo pažįstami, visuomenėje imta diskutuoti, kad mažamečiams reikia griežtinti atsakomybę.

„Klaipėda” rašė, jog pagal dabar galiojančius įstatymus įtariamiems mažamečiams žmogžudžiams, jei jų kaltė bus įrodyta, niekas negresia. Baudą už vaikų nepriežiūrą gali tekti sumokėti dvylikamečių tėvams.

Baudžiamoji atsakomybė taikoma tik vaikams nuo 14 metų.

R.Šalaševičiūtė, paklausta, ar nederėtų griežtinti atsakomybę vaikams nuo 12 metų, buvo kategoriškai prieš.

„Visi vaikų teisių gynėjai pripažįsta, kad dvylikos metų vaikui baudžiamoji atsakomybė negali būti taikoma, nes jis dar nėra nei psichiškai, nei fiziškai subrendęs. Tokie vaikai nesuvokia, ką daro, nesupranta savo elgesio pasekmių ir atsakomybės ribų”, – tvirtino Vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Panašu, jog žmogžudyste įtariami dvylikamečiai suvokia savo elgesio pasekmes. Todėl jie yra įtariami dar vienu nusikaltimu – berniuko, kuris liudijo jų nenaudai, sumušimu.

Vaikas buvo taip engiamas, kad ėmė bijoti išeiti į savo namo kiemą.

Todėl jo tėvai priėmė drastišką sprendimą – išsikraustė iš mikrorajono, kur siautėja nesuvaldomi dvylikamečiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Į mokyklą – su siaubu akyse"

  1. ALGIS

    KYLA EILINIS KLAUSIMAS – KAM REIKALINGA TA VAIKO TEISIŲ APSUGOS ORSANIZACIJA JEIGU JIE NIEKO NEKALBA APIE VAIKŲ PAREIGAS, O TIK RŪPINASI TEISĖMIS ? TO RŪPESČIO REZULTATUS VISI PUIKIAI MATOME

  2. negi,

    dabar visi turesime bijoti ir kraustytis gyventi kitur. Kur tos TARNYBOS, kurios turi spresti tokias problemas? Na, nera zodziu…

  3. xxx

    O, kaip su kitu vaiku teisemis?Juk jie turi teise jaustis saugus.Kazkokie atvirkstiniai istatymai…….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.