Aiškiaregės dukra prašo buto

Skandalingai pagarsėjusios Lenos Lolišvili dukra paprašė liberaldemokratų valdomos Vilniaus miesto savivaldybės išimties tvarka suteikti socialinį būstą. Tačiau sostinės politikai sužlugdė aiškiaregės dukters viltis.

Mariam Chkhutiašvili į sostinės savivaldybę prašydama jos šeimai be eilės skirti socialinį būstą kreipėsi prieš mėnesį. Kūdikio besilaukianti M.Chkhutiašvili, jos vyras Kitesa ir penki mažamečiai vaikai šiuo metu nuomojasi dviejų kambarių butą viename Čiobiškio gatvės daugiaaukščių. Tačiau buto šeimininkė prieš kurį laiką paprašė šeimos išsikraustyti, nes ketina būstą parduoti.

Prieš kelerius metus draugyste su nušalintuoju prezidentu Rolandu Paksu pagarsėjusios aiškiaregės dukra savivaldybei tvirtino, kad išsinuomoti būsto nepajėgia. M.Chkhutiašvili šiuo metu laukiasi šešto kūdikio ir yra išėjusi motinystės atostogų, o jos vyras dirba kirpėju. Iš Chkhutiašvili šeimos savivaldybei pateiktų dokumentų matyti, kad pernai jų pajamos sudarė maždaug 11,5 tūkst. litų.

Praėjusių metų gruodį M.Chkhutiašvili buvo įrašyta į bendrąjį sąrašą socialinio būsto nuomai. Šioje eilėje ji yra 1389-a. Todėl moteris ir sumanė prašyti, kad būstas jai būtų suteiktas išimties tvarka be eilės.

Buto neduos

Socialinį būstą savivaldybės taryba gali išnuomoti ir ne eilės tvarka arba net į eilę neįrašytam asmeniui. Tačiau jis turi būti netekęs pastogės dėl gaisro, potvynio, stiprių vėjų ar kitų nuo žmogaus valios nepriklausančių aplinkybių. Socialinis butas suteikiamas ne ilgiau kaip metams.

Pagal galiojančią tvarką tokiam sprendimui turi pritarti savivaldybės tarybos Socialinių reikalų komitetas, taip pat reikia gauti Socialinės paramos skyriaus ir Vaikų teisių apsaugos tarnybos rekomendacijas.

L.Lolišvili dukters viltis įsikurti socialiniame būste sužlugdė socialdemokrato Juro Poželos vadovaujamas Socialinių reikalų komitetas. Pasak J.Poželos, klausimas dėl buto skyrimo išimties tvarka baigtas ir savivaldybės tarybai nebus teikiamas. Tačiau komitetas dar paliko galimybę socialinio būsto sulaukti greičiau. Sostinės politikai rekomendavo M.Chkhutiašvili iš jaunų šeimų eilės persirašyti į gerokai trumpesnę daugiavaikių šeimų eilę.

Motina nepadėjo

Vakar LŽ apsilankė L.Lolišvili dukros namuose. Nedideliame dviejų kambarių bute pagausėjimo laukianti septynių asmenų šeima sunkiai išsitenka. Miegamajame pastatytos kelių aukštų vaikiškos lovos. L.Lolišvili žentas K.Chkhutiašvili aiškino, kad namuose ne tik ankšta, bet ir labai drėgna. Tačiau vos 500 litų per mėnesį už nuomą mokanti šeima džiaugiasi mažomis išlaidomis. Pasak K.Chkhutiašvili, pastaraisiais mėnesiais šeima ieškojo naujo būsto, tačiau butų nuomos kainos jiems neįkandamos. „Vaikai mokosi Šeškinėje, norėtųsi čia ir likti. Tačiau visi butai čia labai brangūs”, – LŽ sakė aiškiaregės žentas.

K.Chkhutiašvili pasipiktino kalbomis, kad uošvė galėtų jiems padėti be eilės lengvatinėmis sąlygomis „išmušti” socialinį butą. Jis tvirtino niekada neprašęs L.Lolišvili pasikalbėti su pažįstamais Vilniaus savivaldybės politikais ir pagreitinti jų problemos sprendimą. „Mes nuo politikos labai toli, nieko bendra su ja neturėjome ir neturime. Mano uošvė su mūsų bėdomis visai nesusijusi”, – tvirtino L.Lolišvili žentas.

Niekas nespaudė

Savivaldybės Socialinių reikalų komitetui skirtoje pažymoje minima, kad M.Chkhutiašvili yra L.Lolišvili dukra. Dokumentą rengęs savivaldybės Energetikos ir ūkio departamento energetikos ir būsto skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas pažymėjo, kad daugiavaikė šeima negali gyventi ryšiais su aukščiausiais šalies pareigūnais prieš kelerius metus pagarsėjusios aiškiaregės namuose, nes ten jau gyvena M.Chkhutiašvili brolio šeima. Pasak K.Karoso, L.Lolišvili pavardė jo parengtoje pažymoje minima todėl, kad ten savo gyvenamąją vietą deklaravo M.Chkhutiašvili. Valdininkas teigė, kad apie tai, jog M.Chkhutiašvili yra garsiosios aiškiaregės dukra, sužinojo tik prieš kelias dienas. „Neatkreipiau dėmesio į tą pavardę, nes niekas tokiais dalykais ar įžymiais žmonėmis pas mus nesidomi. Yra nustatyta tvarka ir kiekvienas tarnautojas vykdo savo darbą, o ne politikuoja”, – aiškino K.Karosas.

Valdininkas nemano, kad ryšiais su aukščiausiais šalies vadovais pagarsėjusios aiškiaregės paminėjimas gali būti suprantamas kaip spaudimas politikams. K.Karosas tvirtino, kad nagrinėdamas M.Chkhutiašvili prašymą nesulaukė sostinės valdžios dėmesio. „Jokio spaudimo nebuvo. Šis prašymas yra nagrinėjamas kaip ir šimtai kitų, nieko išskirtinio čia nematau”, – LŽ sakė K.Karosas.

R.Paksas nesikiš
L.Lolišvili išgarsėjo prieš keletą metų, kai paaiškėjo, kad ji draugavo su R.Pakso, kuris šiuo metu yra Vilniaus savivaldybės tarybos narys, šeima. Liberaldemokratų vadovas LŽ tikino, kad apie aiškiaregės dukters problemas sužinojo tik vakar. Politikas tvirtino, kad nei L.Lolišvili, nei jos šeima nesikreipė į jį pagalbos, neprašė išspręsti lengvatinio buto skyrimo klausimo.

R.Paksas užtikrino, kad į šią istoriją nesikiš. „Nuraminkite visuomenę, galiu garantuoti, kad viskas bus sprendžiama skaidriai”, – prašė liberaldemokratų lyderis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.