EBPO: JAV centrinis bankas bazinę palūkanų normą sumažins, ECB ir Japonijos bankai – nekeis

JAV centrinis bankas turėtų sumažinti bazinę palūkanų normą 25 baziniais punktais šį mėnesį, kad kompensuotų ekonominius nuostolius, susijusius su būsto ir kreditinių rinkų problemomis, teigia Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vyriausiasis ekonomistas Žanas Filipas Koti (Jean-Philippe Coti).

Ž. F. Koti nuomone, Europos centrinis bankas (ECB) dėl nuosmukio finansinėse rinkose, kurį sukėlė sunkumai Jungtinėse Valstijose, šiuo metu turėtų susilaikyti nedidinęs bazinės palūkanų normos euro zonoje.

Japonijos centrinis bankas taip pat neturėtų didinti bazinės palūkanų normos – bent jau tol, kol šalis neišbris iš defliacijos, sakė Ž. F. Koti interviu telefonu „Reuters” žurnalistams.

EBPO trečiadienį paskelbė atnaujintas įvairių šalių BVP prognozes.

JAV ekonomikos augimo prognozė trečiąjį ir ketvirtąjį šių metų ketvirtį buvo sumažinta ir, Ž. F. Koti teigimu, neatmetama nuosmukio galimybė, nors šiuo etapu EBPO nenumato tokios įvykių eigos.

„Mūsų diagnozė – sulėtėjimas, daug didesnis sulėtėjimas, nei buvo tikėtasi”, – sakė Ž. F. Koti, pridūręs: „Mes neatmetame nuosmukio tikimybės”.

EBPO prognozėmis, JAV BVP trečiąjį 2007 m. ketvirtį, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, ūgtelės 0,5 proc., arba 2 proc., palyginti su analogišku periodu prieš metus, o ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, – 0,4 proc., arba 1,6 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.