Vokietija sužlugdė išpuolį, kuris potencialiai galėjo būti didžiausias šalyje, sako prokurorė

Trijų terorizmu įtariamų vyrų areštas sužlugdė sąmokslą surengti virtinę „didelio masto” išpuolių, kurių metu butų buvusios susprogdintos bombos, trečiadienį pranešė Federalinė prokurorė Monika Harms.

„Jie planavo didelio masto atakas”, – spaudos konferencijoje sakė M.Harms ir pridūrė, kad įtariamieji sukaupė didžiulį kiekį cheminių medžiagų, reikalingų pagaminti tokias bombas, kokios buvo panaudotos per 2005 metų mirtininkų išpuolius Londone, nusinešusius 56 žmonių gyvybes.

Federalinė prokurorė pažymėjo, kad tai būtų buvę didžiausios tokio pobūdžio atakos Vokietijos teritorijoje.

Ši medžiaga gali sukelti tokį sprogimą, koks būtų sprogus 550 kg dinamito, sakė ji.

M.Harms žurnalistams sakė, kad trys įtariamieji, kurie visi eina trečią dešimtį metų, priklauso radikaliai „Islamo džihado sąjungai” ir pernai dalyvavo kovotojų rengimo stovykloje Pakistane.

Gynybos ministras Franzas Josefas Jungas (Francas Jozefas Jungas) vokiečių televizijai sakė, kad ta trijulė planavo išpuolius įvykdyti netrukus, o sąmokslą pavadino „labai konkrečiu”.

Buvo iškilusi tokia grėsmė saugumui, kai išpuoliai galėjo būti įvykdyti visiškai netrukus, sakė F.J.Jungas.

Federalinės policijos viršininkas Joergas Ziercke (Jorgas Cyrkė) sakė, kad tie trys vyrai antradienį po pietų buvo suimti jų išsinuomotame name Zauerlando regione Šiaurės Reine-Vestfalijoje.

Nuo šių metų vasario iki rugpjūčio kaltinamieji įsigijo 12 cisternų ir vandenilio peroksido tirpalo, kurį galima naudoti bomboms gaminti, sakė pareigūnai.

Vyriausybės saugumo šaltiniai sakė, kad du įtariamieji yra į islamą atsivertę vokiečiai, o trečiasis turi Turkijos ir Vokietijos pasus. Pasak šaltinių, visi jie palaikė ryšius su Pakistanu ir eksperimentavo su sprogmenimis, bandydami pagaminti bombų, tinkamų užminuoti automobilius.

Visuomeninio transliuotojo SWR radijas pranešė, kad įtariamieji planavo susprogdinti bombas Frankfurto tarptautiniame oro uoste ir JAV kariškių bazėje Ramšteine Vakarų Vokietijoje.

Vyriausybė nenurodė, ar įtariamieji planavo išpuolius šioje bazėje ir Frankfurto oro uoste.

Šie asmenys suimti kitą dieną po to, kai Danijos policija areštavo aštuonis musulmonų jaunuolius, kurie, kaip įtariama, rezgė sąmokslą susprogdinti bombą ir yra susiję su „al Qaeda”.

Vokietijos pareigūnai negalėjo pasakyti, ar minimų trijų asmenų areštai yra susiję su areštais Danijoje.

Įtariami teroristai suimti mažiau nei savaitė prieš šeštąsias 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose metines.

Vokietijoje, kuri yra nusiuntusi savo karių į Afganistaną, galioja aukšto laipsnio parengtis dėl galimų išpuolių. Po 2001-ųjų, kai šalies šiaurėje esantis Hamburgo uostamiestis tapo baze rugsėjo 11-osios išpuoliams Jungtinėse Valstijose vykdyti, vokiečiai baiminasi naujo islamistų kovotojų grupių iškilimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.