Darbo partijos byla artėja prie pabaigos

Darbo partijos neskaidrios buhalterijos byla po daugiau nei metus trukusio tyrimo jau greit gali būti užbaigta – gavus reikiamą specialisto išvadą, prokurorams beliks sudėlioti paskutinius štrichus.
Dar nėra gautas Darbo partijos ūkinės-finansinės veiklos patikrinimo aktas, tačiau prokurorams jau yra pranešta, kad artimiausiu metu jo išvados prokuratūrai bus pateiktos.

„Kai tokia specialistų išvada bus gauta, bus vykdomi paskutinieji veiksmai perduodant bylą į teismą”, – trečiadienį žurnalistams sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

Tądien Generalinėje prokuratūroje liudytoju Darbo partijos byloje trečią kartą buvo apklaustas dabartinis partijos lyderis Kęstutis Daukšys. Jo pirmtakas Viktoras Uspaskichas dabar slapstosi Maskvoje nuo Lietuvos teisėsaugos, kuri jį įtaria finansinėmis machinacijomis.

„Apie buhalteriją klausė”, – išėjęs iš prokuratūros pastato žurnalistams tepasakė K.Daukšys. Jis tikino, kad tikrai buvo apklaustas tik kaip liudytojas, o ne įtariamasis, ir ieškojo prokuratūros kieme medžio, kad pagal prietarą galėtų į jį pabelsti.

Anot jo, partija deda visas pastangas, kad byla kuo greičiau atsidurtų teisme.

Pirmadienį Darbo partijos buhalterija pateikė papildomus dokumentus

Balandį Generalinė prokuratūra areštavo beveik 2 mln. Darbo partijos lėšų, skirtų kaip valstybės dotacija. Taip siekta užtikrinti civilinį ieškinį, kuris gali būti pareikštas teisme dabar dar tiriamoje Darbo partijos byloje dėl galimų nusikaltimų valstybės finansų sistemai.

Prokurorų duomenimis, Darbo partija yra nuslėpusi apie 8 mln. litų pajamų, nedeklaravusi apie 7 mln. litų išlaidų.

Pernai Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui buvo pareikšti įtarimai dėl neskaidraus buhalterijos tvarkymo, o jos buvęs lyderis V.Uspaskichas nuo pernai vasaros slapstosi Rusijoje nuo Lietuvos teisingumo.

Pagal įstatymus, gali būti konfiskuoti nusikalstamai veiklai panaudoti pinigai. Remdamiesi įstatymu, teismai gali konfiskuoti nusikaltimo įrankį, nusikalstamai veikai panaudotus pinigus, nusikaltimams daryti naudotus įrankius.

Ištyrę Darbo partijos bylą, prokurorai ją teismui gali perduoti nagrinėjimui pareiškę civilinį ieškinį.

„Visgi yra pagrindas įtarti, kad cirkuliavo pinigai, kurie buvo neapskaitomi oficialioje buhalterinėje apskaitoje ir kai kurios ataskaitos nebuvo pateiktos Vyriausiajai rinkimų komisijai ir mokesčių inspekcijai”, – BNS yra sakęs Generalinės prokuratūros prokuroras Algimantas Kliunka.

Darbo partija įtariama neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ir turtą pateikimu, siekiant išvengti mokesčių, bei apgaulingu apskaitos tvarkymu. Už tai juridiniam asmeniui gali būti skiriama bauda, gali būti taikomas veiklos apribojimas arba veiklos sustabdymas.

Neoficialiomis žiniomis, prokurorai yra aptikę partijos „juodąją buhalteriją”, kurioje atsispindi nelegalūs mokėjimai ne tik šios partijos nariams, bet esą ir kai kurių kitų partijų parlamentarams.

Tirdami partijos finansinę veiklą, prokurorai kaip įtariamuosius apklausė tris asmenis, atliko kratas Darbo partijos būstinėje ir kitur, paėmė kompiuterius. Tiriamas dvejų metų finansinės veiklos laikotarpis, tyrimo veiksmai atliekami daugelyje teritorinių partijos skyrių, ištirta apie 18 kompiuterių, paskirta daugiau nei 30 rašysenos ekspertizių.

Liudytojų parodymus davė būrys Darbo partijos parlamentarų, tarp jų – buvusi frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė, Seimo pirmininkas, nuo Darbo partijos atskilusios Pilietinės demokratijos partijos vadovas Viktoras Muntianas ir kt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.