Brangsta miltai ir duona

Panevėžio bendrovės „Malsena” gaminami miltai šiomis dienomis pabrangs apie 50 proc. Prieš tai miltai jau brango metų pradžioje ir rugpjūčio mėnesį, įpusėjus derliaus nuėmimui.

„Malsenos” prekybos direktorius Ramūnas Gailius „Lietuvos rytui” prognozavo, kad tai dar ne paskutinis miltų brangimas šiemet, nes maistinių kviečių supirkimo kaina kyla vos ne kiekvieną savaitę.

Prasidėjus derliaus nuėmimui „Malsena” už toną kviečių mokėjo 530 litų, vėliau supirkimo kainos buvo didinamos, nes žemdirbiai, tikėdamiesi didesnių kainų, neskubėjo parduoti užaugintos produkcijos. Nuo rugsėjo pradžios už toną pirmos klasės kviečių „Malsena” moka 770 litų, antros klasės – 750 litų. Tačiau neblogą derlių nuėmę ūkininkai neskuba grūdų parduoti, nes pasaulinėse rinkose kviečių tonos kaina kyla kasdien. Pabrangus miltams Lietuvoje neišvengiamai šoktelės duonos ir pyrago gaminių kainos.

Bendrovės „Vilniaus duona” generalinė direktorė Rita Ramanauskienė sakė, kad šiuo metu dar neaišku, kiek tiksliai pabrangs duona, tačiau jei ne spalį, tai lapkričio mėnesį tikrai teks valgyti bent 10 proc. brangesnę „Vilniaus duonos” produkciją.

Lietuvoje yra tik du dideli miltų tiekėjai – „Malsena” ir „Kauno grūdai”, tad kepykloms nelabai yra iš ko rinktis.

Tarptautinė kepėjų ir konditerių sąjunga skelbia, kad duonos kaina auga visame pasaulyje. Kviečių ateities sandorių kaina Europoje ir Jungtinėse Valstijose praėjusią savaitę pasiekė aukščiausią lygį istorijoje.

Be duonos, brangsta ir pienas bei kiti maisto produktai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.