Siūlo griauti dalį prabangių apartamentų

Vakar darbo grupė, įvertinusi ekspertų išvadas ir Karaliaus Mindaugo apartamentų statybas, pateikė siūlymus premjerui. Siūloma nugriauti statomą korpusą, o Generalinė prokuratūra turėtų išsiaiškinti, ar teisėtai privati bendrovė Vilniaus centre įsigijo žemės.

Įsisenėjęs bendrovės „Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas” ir Lietuvos istorijos instituto archeologų konfliktas dėl prabangių Karaliaus Mindaugo apartamentų antro korpuso statybų Šnipiškėse sukėlė ne tik didelį visuomenės bei užsienio valstybių institucijų susirūpinimą. Kasdien didėjant reakcijai dėl nepagarbos senajai žydų kapvietei ir nesulaukiant dar 2006 metų gruodį premjero Gedimino Kirkilo sudarytos darbo grupės pasiūlymų dėl buvusių Šnipiškių žydų kapinių, rugpjūčio 24-ąją buvo sudaryta nauja darbo grupė.

Performuota grupė

Naujos darbo grupės vadovu vietoj kultūros viceministro Gintaro Sodeikos paskirtas užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas. Iki trylikos žmonių išplėstoje (buvo dvylika) darbo grupėje yra ir ankstesnių narių, ir šeši nauji žmonės: P.Vaitiekūnas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas, šio komiteto narys Emanuelis Zingeris, Kultūros paveldo departamento direktorius Albinas Kuncevičius, Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Algirdas Paleckis, teisingumo viceministrė Eglė Radušytė. Su jais tebedirba Užsienio reikalų ministerijos patarėja Jolanta Kriškoviecienė, Lietuvos archyvų departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Viktoras Domarkas, Vilniaus apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento Žemėtvarkos valdybos skyriaus vedėja Janina Juškevičienė, premjero patarėjas Vilius Kavaliauskas, Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius Gintautas Tiškus, Tautinių mažumų ir išeivijos departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Vidtmannas, G.Sodeika. Pirmoji šiai darbo grupei pavesta užduotis – iki rugsėjo 4 dienos pateikti Lietuvos Respublikos Vyriausybei siūlymus dėl antrojo korpuso (pirmojo statyba baigta, ginčytini klausimai išspręsti) statybų buvusių Šnipiškių žydų kapinių teritorijoje.

Kaip LŽ informavo V.Kavaliauskas, vakar dokumentas pateiktas Vyriausybei.

Siūlymai

V.Kavaliauskas pabrėžė, jog klausimus sprendė įvairių institucijų atstovai, siūlymus nagrinėjo ir pataisas darė Teisingumo ministerijos atstovai, tad „viskas – pagal įstatymo raidę”. Darbo grupė siūlo kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją dėl techninio projekto koregavimo „paaiškėjus naujoms aplinkybėms”. Tai Lietuvos istorijos instituto ir tarptautinių ekspertų pateiktos išvados, jog statybvietė „beveik neabejotinai iš dalies patenka į kapinių teritoriją”. Numatyta skubiai kreiptis į apskrities viršininko administraciją ir valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją. Jos, anot darbo grupės narių, turėtų spręsti dėl statybos sustabdymo įstatymo numatyta tvarka, kol „bendradarbiaujant su statomo pastato statytojais ir kitais statybos dalyviais bus pakoreguotas statinio techninis projektas ir pašalintos abejonės dėl kapinių ribų”.

Siūloma kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl „ikiteisminio tyrimo dėl valstybinės žemės sandorių sudarymo, statybos leidimo išdavimo teisėtumo ir galimos didelės žalos valstybei”. Darbo grupės nuomone, reikėtų „pavesti Lietuvos geologijos tarnybai, bendradarbiaujat su tarptautinė ekspertų grupe ir Lietuvos specialistais, ne vėliau kaip per du mėnesius atlikti teritorijos geofizinius tyrimus galutinėms buvusių Šnipiškių žydų kapinių riboms nustatyti”.

Pelningas projektas

LŽ vakar klausė S.Vidtmanno, nuo 2006 metų dirbančio darbo grupėse, kodėl tik dabar pavyko priimti konkrečius pasiūlymus. „Negalima sakyti, kad anksčiau nieko nevyko. Tai procesas. Juk pirmoji grupė nutarė kviesti ekspertų grupę, jie pateikė tam tikras išvadas. Nevienareikšmė situacija, todėl viskas ir užtruko”, – aiškino S.Vidtmannas.

„Dabar dirbanti darbo grupė, kitaip nei ankstesnė, mato Lietuvą plačiai tarptautinių etikos standartų kontekste, – LŽ kalbėjo E.Zingeris. – Mūsų grupė nuodugniai ištyrė visą situaciją ir su liūdesiu praneša, kad anksčiau dirbusieji nesugebėjo objektyviai įvertinti padėties. Jie net neįstengė įsiklausyti į balandžio 6 dieną per Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdį išsakytus griežtus įspėjimus beprotiškais tempais nevykdyti statybų.” Pasak E.Zingerio, taip yra todėl, kad kol kas Lietuvoje nenugriautas nė vienas nelegaliai pastatytas namas, todėl, anot parlamentaro, visiems atrodo, kad savivalė ir toliau gali nesiliauti. „Kalbu net ne apie žydų kapines, kurios staiga atsidūrė miesto centre ir visi ten nori statyti namukus. Šios statybos – vienas iš šimtų atvejų Lietuvoje, – tęsė E.Zingeris. – Tai dar vienas pelno siekiantis projektas, kai pastačius prabangius butus bus gauta nemažai pelno. Kodėl mes – valstybė ir Vyriausybė – turime būti ne visuomenės intereso, o privataus kapitalo pusėje? Jei vidutinio lygio firma gali per savo atstovus beveik valdyti valstybę, prigąsdinti visus kone iki mirties, tai ką kalbėti apie stambesnes firmas, Rusijos kapitalą?”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.