Lietuviai Jungtinėje Karalystėje verčiami vergais – britų tyrimas

Tūkstančiai Jungtinėje Karalystėje dirbančių lietuvių ir lenkų darbe yra išnaudojami, susiduria su įvairiomis problemomis, o jų darbas – prastai apmokamas.
Tai rodo antradienį paskelbti Britanijos profesinių sąjungų kongreso (TUC) užsakymu Oksfordo universiteto tyrimų padalinio „Compas” atlikto tyrimo rezultatai.

Tyrimo duomenimis, nuo 2004 metų, kuomet Lietuva ir Lenkija bei dar 8 valstybės įstojo į Europos Sąjungą, dirbti į Jungtinę Karalystę atvyko daugiau nei 475 tūkst. lietuvių ir lenkų.

Ketvirtadalis tyrimo metu apklaustų lenkų ir lietuvių darbininkų teigė neturintys rašytinės darbo sutarties, daugiau nei ketvirtadalis susidūrė su įvairiomis darbo apmokėjimo problemomis – nebuvo apmokama už visas išdirbtas valandas, buvo neatitikimų tarp gautų atlyginimų ir atlyginimų lapeliuose nurodytų sumų, klaidų skaičiuojant atlyginimus, neteisėtų nuskaičiavimų nuo darbo užmokesčio.

Dešimt kartų daugiau migrantų nei vietinių darbuotojų gavo mažesnius nei minimalus darbo užmokestis atlyginimus.

Tyrimas atskleidė, kad atvykėliai darbininkai iš Lenkijos ir Lietuvos tampa dar labiau priklausomi nuo darbdavių, kurie už tam tikrą mokestį suteikia jiems gyvenamąjį plotą.

Beveik trečdalis apklaustųjų teigė gyvenantys darbdavių suteiktame gyvenamajame plote ir dėl to esą spaudžiami dirbti ilgiau, kai tuo tarpu gyvenimo sąlygos buvo blogos.

TUC generalinio sekretoriaus Brendano Barberio teigimu, šis tyrimas atskleidžia, jog pernelyg daug darbdavių be skrupulų turtėja, išnaudodami migrantus. Tokią situaciją jis pavadino „šių dienų vergija”

B.Barberio nuomone, turėtų būti imtasi griežtų įstatymo priemonių pažabojant tokia veikla užsiimančius darbdavius.

Jis taip pažymėjo, jog iš svetur atvykę darbuotojai turėtų žinoti savo teises ir priešingu atveju jiems gresiančias problemas, todėl kaip atsvarą tyrimo rezultatams TUC taip išleido žinyną, kuriame patariama, kaip reikėtų elgtis ir ko vengti neseniai į Jungtinę Karalystę atvykusiems potencialiems darbuotojams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.