Liepą Lietuvoje metinis gamintojų kainų prieaugis – vienas didžiausių ES

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros „Eurostat” duomenimis, šių metų liepą, palyginti su birželiu, pramonės gamintojų kainos euro zonos ir ES šalyse padidėjo 0,3 proc.

Metinis pramonės gamintojų kainų prieaugis liepą euro zonoje siekė 1,8 proc., visoje ES – 1,7 proc.

Lietuvoje tiek metinis, tiek mėnesio pramonės gamintojų kainų prieaugis buvo vienas didžiausių ES.

Šių metų liepą, palyginti su birželiu, pramonės gamintojų kainos, neskaičiuojant energetikos sektoriaus, euro zonoje ir ES padidėjo po 0,2 proc. Energijos kainos euro zonoje padidėjo 0,5 proc., o ES – 0,7 proc. Abiejose zonose trumpalaikio vartojimo prekės pabrango 0,3 proc., tarpinio vartojimo prekės – 0,2 proc., tuo tarpu investicinės ir ilgalaikio vartojimo prekės – 0,1 proc.

Daugiausia pramonės gamintojų kainos šiuo laikotarpiu padidėjo Bulgarijoje (2,1 proc.), Nyderlanduose (0,9 proc.) ir Lietuvoje (0,8 proc.). Kainos sumažėjo tik Danijoje ir Vokietijoje (po 0,1 proc.), o Švedijoje kainos nepakito.

Šių metų liepą, palyginti su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, pramonės gamintojų kainos, neskaičiuojant energetikos sektoriaus, euro zonoje padidėjo 2,9 proc., o ES – 3,1 proc. Kainos euro zonos energetikos sektoriuje sumažėjo 1,9 proc., o ES – 2,2 proc. Tarpinio vartojimo prekės pabrango atitinkamai 4,6 ir 4,7 proc. Ilgalaikio vartojimo prekės euro zonoje pabrango 1,7 proc., o ES – 1,8 proc. Investicinių prekių kainos abejuose regionuose ūgtelėjo 1,7 proc.

Daugiausia lyginamuoju laikotarpiu pramonės gamintojų kainos padidėjo Bulgarijoje (7,7 proc.), Liuksemburge (7,5 proc.), Lietuvoje (6,9 proc.) ir Vengrijoje (6,2 proc.). Kainos sumažėjo tik Danijoje (2,4 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.