Uraganas „Felix” virto aukščiausios – penktos – kategorijos audra

Uraganas „Felix” sekmadienį slinkdamas virš pietinės Karibų jūros dalies Centrinės Amerikos link sustiprėjo ir virto itin pavojinga aukščiausios – 5 kategorijos audra, pranešė JAV meteorologai.
Nuo šeštadienio vidurdienio, kai „Felix” virto uraganu, apie žmonių aukas nebuvo pranešta, tačiau Šiaurės Venesueloje per smarkias liūtis vienas žmogus dingo.

„Felix” slinko panašiu, tik labiau į pietus nutolusiu kursu kaip ir praėjusio mėnesio uraganas „Dean”, kuris pareikalavo 27 žmonių gyvybių. „Felix” vėjų greitis vėlai sekmadienį siekė 270 km per val., pranešė JAV nacionalinis uraganų stebėjimo centras Majamyje.

Maždaug 550 km į pietryčius nuo Jamaikos sostinės Kingstono jis tapo 5-osios kategorijos audra pagal 5 balų Saffiro-Simpsono (Safiro-Simpsono) skalę. Tokie uraganai gali turėti katastrofiškų padarinių.

Dėl uragano perspėti Hondūro gyventojai, be to, meteorologai sako, kad uraganas gali praūžti ir virš šiaurės rytų Nikaragvos.

5 kategorijos uraganas „Dean” rugpjūčio viduryje užklupo Meksikos Jukatano pusiasalį.

5 kategorijos uraganai Atlanto vandenyne buvo reti. Prieš tragišką 2005 metų uraganų sezoną per metus daugiau kaip vienas 5 kategorijos uraganas buvo užregistruotas tik du kartus per visą stebėjimų istoriją.

Per 2005 metų sezoną buvo susidarę keturi tokie uraganai, įskaitant „Katriną”, kuri nusiaubė Naująjį Orleaną, ir „Wilmą” – stipriausią Atlanto audrą per visą stebėjimų istoriją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.