Siūloma atsisakyti vakarinių ir neakivaizdinių studijų

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) aukštojo mokslo reformoje ragina iš esmės keisti galiojančią vakarinių ir neakivaizdinių studijų sistemą. Remiantis Vakarų valstybių pavyzdžiu, siūloma formuoti naują dalinių studijų sistemą (angl.: part – time), ją siejant ne su studijų laikotarpiu, bet su kreditais.

Toks siūlymas įtvirtintas šiandien viešai paskelbtoje LSS pozicijoje dėl aukštojo mokslo reformos.

„Dabartinė nedieninių studijų sistema nėra efektyvi nacionaliniu požiūriu. Atskiros aukštosios mokyklos iš šia forma studijuojančių studentų sėkmingai pelnosi, tačiau studijų kokybės, akademinio sąžiningumo, socialinio teisingumo principų įgyvendinimo aiškiai trūksta”, – teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Jonas Okunis.

Tikimasi, kad įgyvendinus dalinių studijų sistemą būtų sudarytos geresnės mokymosi visą gyvenimą sąlygos, stabdoma korupcija, racionaliau kuriamos studijų programos.

Šalies studentų atstovai taip pat ragina sukurti nacionalinę studijų programų reitingavimo metodologiją, pagal kurią nešališkai ir kompleksiškai išdėsčius Lietuvos aukštųjų mokyklų studijų programas kartu su vertinimo kriterijais būtų skelbiamas periodinis programų reitingas. Tuo siekiama suteikti abiturientams ir studentams galimybę pasirinkti optimalų studijų kokybės arba studijų kokybės ir studijų kainos santykio variantą.

Siekiant efektyviau atstovauti aukštųjų mokyklų studentams siūloma įstatymiškai įtvirtinti specialųjį teisinį Studentų savivaldų statusą, o studentų atstovų kvotą aukščiausiuose universitetų ir kolegijų savivaldos bei sprendimų vykdymų organuose padidinti bent iki 20 procentų.

LSS pozicijoje išsamiai aptariami ir studentų praktikų tobulinimo, studijų kokybės gerinimo, aukštojo mokslo prieinamumo užtikrinimo klausimai. Daug dėmesio skiriama studentų socialiniai padėčiai, aukštųjų mokyklų valdymo situacijai.

Šešioliktus veiklos metus skaičiuojanti Lietuvos studentų sąjunga parengtą ir organizacijos Taryboje patvirtintą poziciją šiandien išplatins aukščiausioms šalies valdžios institucijoms, akademinei bendruomenei. Artimiausiu metu dokumentą planuojama aptarti ir su šalies parlamento frakcijomis, visuomenės lyderiais.

Susipažinti su LSS pozicija aukštojo mokslo reformos klausimais jau galima organizacijos interneto svetainėje adresu www.lss.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.