Afganistanas pasmerkė pranašo Muhammado karikatūrą

Afganistanas šeštadienį pasmerkė Švedijos dienraštyje išspausdintą islamo pranašo Muhammado (Muhammado) karikatūrą, kurioje jis pavaizduotas su šuns kūnu.
Karikatūrą taip pat pasmerkė kaimyninis Pakistanas, šį piešinį pavadinęs šventvagišku. Islamas apskritai draudžia vaizduoti pranašus, be to, ši religija šunis laiko nešvariais gyvūnais.

„Mūsų šventojo pranašo karikatūra Švedijos dienraštyje sukrėtė visus afganistaniečius”, – teigiama ulemų, imamų ir Islamiško vadovavimo ministerijos pranešime, kurį šeštadienį išspausdino laikraštis „Kabul Times”.

„Parsidavę islamo priešai vėl nupiešė Pranašo karikatūrą. Tai sukrėtė islamo pasaulį ir papiktino musulmonus”, – teigiama pranešime, kuriame reikalaujama, jog už šią akciją atsakingi asmenys būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir nuteisti.

2006 metų pradžioje Danijos dienraštyje išspausdintos Muhammado karikatūros, kurias vėliau persispausdino kai kurie Europos laikraščiai, išprovokavo aukų pareikalavusias protesto demonstracijas dešimtyse musulmoniškų šalių. Afganistane dėl šių karikatūrų per susirėmimus su vyriausybės pajėgomis žuvo dešimt protestuotojų.

Šis naujas incidentas kilo dar nenutilus triukšmui dėl daugelio afganų religinius jausmus užgavusios Jungtinių Valstijų kariuomenės akcijos, kurios metu buvo dalijami futbolo kamuoliai, išpiešti įvairių šalių vėliavomis.

Ant kamuolių, numestų futbolą dievinantiems pietryčių Afganistano vaikams, buvo pavaizduota ir Saudo Arabijos vėliava su islamo tikėjimo išpažinimu – šahada, kurioje minimi Dievo ir pranašo Muhammado vardai.

Musulmonų nuomone, spardyti kamuolį su šiais šventais vardais yra didelė šventvagystė, todėl amerikiečiai buvo privesti atsiprašyti už šį nesusipratimą.

Analitikai teigia, kad neatsižvelgimas į religinius afganistaniečių jausmus, gali paskatinti juos prisijungti prie Talibano, kuris kovoja su vyriausybe ir beveik 50 tūkst. šalyje dislokuotų užsienio pajėgų karių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.