„Mažeikių naftai” rudens remontas kainuos apie 80 mln. dolerių

Lenkijos koncerno „PKN Orlen” valdomos „Mažeikių naftos” kapitalinis remontas, kuris prasidės rugsėjo 30 d. ir truks pusantro mėnesio, kainuos apie 80 mln. JAV dolerių. Jo metu bus pakeista dauguma įrenginių, kurie dirba jau daugelį metų, – krosnys, degikliai, vamzdynai ir kita įvairi įranga.

Pernai spalį po gaisro suniokota vakuuminė kolona jau beveik atstatyta – daugiau nei 300 tonų sveriantis įrenginys jau pastatytas ant naujo pamato, o šiuo metu vyksta kolonos vidaus įrangos montavimo darbai.

„Tikimės, kad visiškai vakuuminė kolona bus atstatyta šių metų ketvirtą ketvirtį. Dabar baigiame organizacinius darbus, kurie susiję su labai dideliu kapitaliniu remontu. Naftos perdirbimo įmonė bus visiškai sustabdyta, ko nebuvo nuo 2003 metų”, – sakė žurnalistams „Mažeikių naftos” generalinis direktorius Marekas Mročkovskis (Marek Mroczkowski) po ketvirtadienį Vyriausybėje įvykusio susitikimo su premjeru Gediminu Kirkilu.

M. Mročkovskis informavo, kad „Mažeikių naftą” remontuos apie 4 tūkst. rangovinių įmonių darbuotojų, tarp jų – 1,6 tūkst. iš Lietuvos. Daugumą užsieniečių sudarys lenkai. Anot „Mažeikių naftos” vadovo, surasti daugiau darbininkų Lietuvoje buvo sunku, nors jų buvo ieškoma ir skelbimais, ir kitu būdu.

„Pačioje „PKN Orlen” sumažinome atliekamų darbų mastą, kadangi tie žmonės, kurie užsiima remontu šioje bendrovėje, gali atvažiuoti į „Mažeikių naftą” ir dirbti čia”, – sakė M. Mročkovskis.

Apie naftos tiekimo atnaujinimą naftotiekiu „Družba” naujienų, anot pašnekovo, kol kas negirdėti. Dėl to Biržų naftotiekio darbuotojų skaičius dabar sumažintas apie 30 žmonių, tačiau visą laiką tęsiami darbai, kad naftotiekis būtų paruoštas žaliavos tiekimui.

Premjeras G. Kirkilas teigė matąs, kad ‘Mažeikių nafta” dirba sėkmingai. Per antrąjį šių metų ketvirtį bendrovė uždirbo 84 mln. litų grynojo pelno. Įmonė planuoja toliau didinti gamybos pajėgumus ir palengvinti produktų tranzitą į Klaipėdą. Anot premjero, „Mažeikių naftą” jaudina ir dujų emisijos problema – įmonė, kaip naudotoja, gali gauti apie 15 proc. Lietuvai skirto kvotos kiekio. Tačiau Lietuva dėl kvotos padidinimo planuoja kreiptis į Europos Bendrijų Teisingumo Teismą, nes Europos Komisija suteikė šaliai mažesnę anglies dvideginio išmetimo kvotą nei buvo prašyta. Premjeras tikisi, kad ji bus padidinta.

Per artimiausius penkerius metus į „Mažeikių naftą” jos savininkai ketina investuoti 1,6 mlrd. JAV dolerių. „Mažeikių naftai” priklauso Būtingės terminalas ir Biržų naftotiekis, be to, per antrinę įmonę AB „Ventus – Nafta” bendrovė valdo „Ventus” degalinių tinklą. Jam šiuo metu priklauso 34 degalinės Lietuvoje.

„Mažeikių naftos” preliminarus neaudituotas konsoliduotas grynasis nuostolis pirmąjį šių metų pusmetį sudarė 50,6 mln. litų, tačiau iki metų pabaigos bendrovė tikisi jį likviduoti. Tai priklausys ir nuo draudimo išmokų už gaisro metu padarytus nuostolius.

Pernai pagal tarptautinius apskaitos standartus „Mažeikių nafta” uždirbo 180,1 mln. litų audituoto konsoliduoto grynojo pelno, jos pajamos pernai išaugo 6,8 proc. – iki 11,679 mlrd. litų. Pernai bendrovė pardavė 7,96 mln. tonų naftos produktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.