Parlamentaras politizuotais vadina naujus statybų Vilniuje ant numanomų žydų kapinių tyrėjus

Serimo liberalcentristas Henrikas Žukauskas sukritikavo premjero Gedimino Kirkilo praėjusią savaitę performuotą darbo grupę pasiūlymams dėl buvusių Šnipiškių žydų kapinių parengti.
Buvusio aplinko ministro H.Žukausko teigimu, yra „be galo blogai”, kad naujoje komisijoje dominuoja politikai.

„Ankstesnėse komisijose, kurios buvo sudarytos ir Algirdo Brazausko, ir G.Kirkilo, dominavo specialistai. Paskutinėje komisijoje, kuri neseniai sudaryta, dominuoja politikai. Tai, mano supratimu, reiškia, kad klausimais jau kaip ir išspręstas, nes ne specialistai pasakys, ką ir kaip reikia daryti, o politikai. Ir tai yra blogai, nes mes puikiai žinome, ką reiškia, kai politika maišoma su ekonomika arba su specialistų nuomone”, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė H.Žukauskas.

Jam kliūva ir premjero pasirašyto potvarkio, performuojančio darbo grupę, retorika – esą įpareigodamas grupę pateikti pasiūlymus dėl buvusių Šnipiškių žydų kapinių įamžinimo, jis iš anksto paskelbia dar ginčytiną kapinių buvimo vietą.

„Premjeras savo punktais apriori, nelaukdamas išvadų, pasakė, kad šioje vietoje (kur statomi Karaliaus Mindaugo apartamentai – BNS) buvo Šnipiškių žydų kapinės. Jis iš karto pasakė, kad šitoje vietoje žydų kapinės yra”, – sakė H.Žukauskas, stebėjęsis, kad naujos darbo grupės pirmininku paskirtas užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, o juo pavaduotoju – Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas.

Šnipiškių kapinių klausimą nagrinėja premjero pernai gruodį sudaryta ir praėjusią savaitę performuota darbo grupė. Šiai darbo grupei pavesta iki rugsėjo 4 dienos pateikti premjerui pasiūlymus dėl ekspertų išvadų ir vykdomų statybų tęstinumo.

Iki šiol grupei vadovavo kultūros viceministas Gintaras Sodeika. Po pertvarkos darbo grupėje neliko ir vienintelio visuomeninės organizacijos atstovo – Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko Simono Alperavičiaus.

Iki 2007 metų gruodžio 31 dienos naujoji darbo grupė įpareigota pateikti G.Kirkilui pasiūlymus dėl teritorijos, kurioje buvo Šnipiškių žydų kapinės, statuso ir buvusių Šnipiškių žydų kapinių įamžinimo.

Ginčai dėl to, kurioje vietoje veikė 19 amžiaus viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kuomet grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių žydų kapinių vietoje Vilniaus centre vykstančiomis statybomis.

Komercinį ir brangių apartamentų pastatą Neries krantinėje statantys verslininkai teigia, kad pastatas dygsta ne buvusių žydų kapinių teritorijoje. Žiniasklaidai jie yra pateikę 2005 metais sostinės savivaldybės ir Vilniaus apskrities administracijos patvirtintą schemą, kuri pagrindžia jų teiginius. Pasak verslininkų, sovietų valdžios 1949 – 1950 metais išardytos kapinės buvo kiek toliau, greta esančių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vietoje.

Tačiau Lietuvos istorijos instituto specialistų 2007 metų žiemą pateiktas žemėlapis rodo, kad statybos galimai vyksta ir buvusioje žydų kapinių teritorijoje.

Nutraukti statybų darbus rekomendavo ir tarptautinė ekspertų grupė.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo 16 amžiaus. Jos uždarytos 19 amžiuje, o 20 amžiaus viduryje išardytos. Jas uždarius, žydų bendruomenė gavo finansinę kompensaciją iš tuometinės Rusijos caro administracijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.