Turkiją į Europos Sąjungą ves islamistas

Naujasis Turkijos prezidentas puoselėja islamistines pažiūras, tačiau drauge jis – aistringas Turkijos narystės Europos Sąjungoje (ES) šalininkas. Turkijos raida žada būti įdomi.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso pareiškė, kad Abdullah Gulo išrinkimas Turkijos prezidentu gali suteikti naują teigiamą impulsą Ankarai derybose dėl narystės Europos Sąjungoje.

Nuo 2005 metų Turkija laikoma oficialia ES kandidate, bet jos siekiui trukdo problemos, tarp kurių ir lėta pažanga vykdant demokratines ir teisingumo sistemos reformas.

Turkijos prezidentu išrinkus A.Gulą vidaus politinė padėtis gali paaštrėti. Turkijos armija, tradiciškai remianti pasaulietinius valstybės pamatus, išrinkus islamistinėmis pažiūromis garsėjantį A.Gulą užims lūkuriavimo poziciją. „Neoficialiai įspėta, kad jei A.Gulas nevengs neatsargių pareiškimų, jo žmona demonstratyviai ryšės skarelę, generolai gali įsižeisti”, – sakė Rusijos politologas iš Maskvos Carnegie centro Aleksejus Malašenka.

Kita vertus, A.Gulo išrinkimas buvo lauktas ir prognozuojamas. A.Malašenkos manymu, įdomiausi dalykai prasidės ne dabar, bet po kelių mėnesių, kai paaiškės, kiek A.Gulas turės įtakos vyriausybei ir kaip į tai reaguos Europa. Europiečių poziciją šiuo atveju labai svarbi. „Jei Europa atstums Turkiją, islamizacija vyks greičiau, jei ne, tuomet nuosaikieji gali atsisakyti radikalizacijos.”

Islamas pasaulietiškoje Turkijoje platinamas jau gana seniai – nuo praėjusio dešimtmečio vidurio. Paradoksalu tai, kad nuosaikūs islamistai, kurių ideologija labai panaši į radikalių judėjimų, yra rinkos šalininkai ir veržiasi į Europą.

A.Gulas yra pirmas pasaulietiškos Respublikos vadovas su islamistine praeitimi. Juo itin nepasitiki pasaulietiškos valdžios šalininkai. Jo žmona ryši musulmonišką skarelę, nors Turkijos valstybinėse įstaigose, taip pat ir prezidento rūmuose, tai draudžiama. Kariškiai ir kiti pasaulietinių principų šalininkai būgštauja, kad A.Gulas ir jo partija stums reformas, žlugdančias pasaulietinę Konstituciją.

A.Gulas ne kartą tikino, kad nekeis Konstitucijos ir liks ištikimas religijos ir valstybės atskyrimo principui. Būdamas užsienio reikalų ministru, puikiai arabiškai ir angliškai kalbantis A.Gulas užsirekomendavo kaip patyręs diplomatas derybose dėl narystės ES ir žadėjo būti visų Turkijos žmonių prezidentu. „Prisiekiu didžiajai Turkijos tautai… būti ištikimas demokratijai ir sekuliarinei Respublikai ir eiti savo pareigas nešališkai”, – skaitė jis priesaikos tekstą parlamente.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.