Laužtuvų nepanaudojo

Aktyvūs piliečiai Vilniuje ir Klaipėdoje surengė taikaus protesto akcijas prieš statybos gigantų vykdomą unikalių statinių naikinimą.

Vakar vidurdienį unikaliais pastatais garsėjančiame Vilniaus Naujamiestyje ir pavakarę Klaipėdos senamiestyje būriavosi laužtuvais ir gedulingais vainikais apsiginklavę žmonės. Sostinėje, uostamiestyje ir parašais interneto svetainėje kelios dešimtys aktyvistų akcija „3 viename” dar kartą bandė atkreipti dėmesį, kad pro pirštus žiūrima į architektūrinio paveldo išsaugojimą.

Vidurdienį Vilniuje prie K.Donelaičio gatvėje stovinčio, iš blokinių penkiaaukščių išsiskiriančio, 15 numeriu pažymėto geltono medinio pastato susirinkę apie 20 žmonių nesigriebė garsiakalbių, nelipo į tribūnas. Apie valandą žmonės tiesiog aptarinėjo ištuštėjusio, langų netekusio ir nekokybiškai suręsta tvora aptverto šimtamečio pastato likimą. Namo prieigose buvo išdėlioti paveikslai, vaizduojantys Lietuvos dvarus, istorinius statinius.

Šalia esančių daugiabučių gyventojų bendrijos „Vingis” narys Rolandas Mikulskas pasakojo, kad žmonės sunerimę dėl statybų bendrovės „Eika” planų vietoj medinio namo pastatyti naują daugiabutį. Jis pripažino, kad gyventojai retai gaili seno pastato. Dažniau išgyvenama dėl naujo namo, kurio aukštis užgoš ir šešėlyje paskandins langus, dėl intensyvėjančio eismo gatvėje.

Vyras piktinosi, kad į gyventojų nuomonę neįsiklausoma, nors leidimas griauti dar negautas, namas jau ardomas. „Keistai viskas vyksta. Jauni, paaugliško amžiaus vyrukai, apsirengę ne bendrovės simbolika pažymėta apranga, išėmė langus, ardo stogą, negrabiai aptvėrė tvora. Pastatas tuščias, durys nerakinamos. Gali eiti, kas nori. Nenustebsime, jei kurią dieną supleškės, kaip jau ne kartą Vilniuje buvo”, – mintimis dalijosi R.Mikulskas.

Į judėjimą įsitraukusio M.K.Čiurlionio kultūros ir paveldo fondo atstovas Gintautas Ivinskas jau buvo pasiruošęs paleisti į darbą laužtuvus ir išardyti tvorą. Tačiau bendraminčiai jį perkalbėjo, perspėjo, kad galima susilaukti bėdos.

G.Ivinskas LŽ sakė, kad medinis pastatas kažkokiais stebuklingais būdais neatsidūrė paveldo sąraše, nors ir aklam aišku, kad, ko gero, dar caro laikais pastatytas namas yra išskirtinis.

Vakar protestą surengė ir klaipėdiečiai. Prie Danės krantinės už „Meridiano”, piliečiai protestavo prieš planus statyti viešbutį ant senųjų miesto kapų. Internetu po kreipimusi stabdyti kultūros paveldo naikinimą per kelias dienas pasirašė apie 2200 žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.