Premjeras tikisi, kad elektros jungtį greičiau turėsime su Lenkija

Premjeras Gediminas Kirkilas tikisi, kad elektros jungtį Lietuva greičiau turės su Lenkija nei Švedija. Anot jo, projektas su Lenkija yra labiau pažengęs į priekį.

„Kabelio su Švedija galimybių studija turi būti baigta spalio mėnesį. Po galimybių studijos bus galima aiškiau pasakyti, koks projektas, kiek jis kainuoja ir kaip greitai galima realizuoti”, – tradiciniame ketvirtadienio interviu ‘Žinių radijui” sakė premjeras.

ELTA primena, kad, pagal elektros tilto su Lenkija projekto studiją, jis bus techniškai, juridiškai ir ekonomiškai pagrįstas, jeigu ne mažiau kaip 75 proc. lėšų jo įgyvendinimui bus skirta iš Europos Sąjungos fondų. Jungtis leis užtikrinti Lietuvos ir Baltijos šalių elektros tiekimo patikimumą bei integraciją į bendrą Europos elektros rinką, taip pat efektyviau naudoti naujos Ignalinos atominės elektrinės galias.

Lietuvos ir Lenkijos energetikos sistemoms sujungti numatyta nutiesti 154 km aukštos įtampos (400 kV) dvigrandę elektros perdavimo liniją nuo Alytaus iki Lenkijos Elko miesto. Išankstiniu vertinimu, projektas gali būti užbaigtas 2012 metais. Jo įgyvendinimui reikia 237 mln. eurų – 71 mln. eurų Lenkijos teritorijoje ir 166 mln. eurų – Lietuvos teritorijoje.

Projektas yra įtrauktas į prioritetinių Europos Sąjungos projektų sąrašą, o jam įgyvendinti paskirtas koordinatorius.

Tuo tarpu Lietuvos ir Švedijos elektros jungties Baltijos jūros dugnu galimybių studija šiek tiek vėluoja. Ūkio ministro Vyto Navicko teigimu, ji bus vertinimui pateikta lapkričio pradžioje. Šio projekto preliminari vertė siekia 480 mln. eurų. Jungtis su Švedija, kurios galia sieks 1000 megavatų, turėtų pradėti veikti irgi 2012 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.