Britanija rengiasi paminėti dešimtąsias Velso princesės žūties metines

Didžioji Britanija penktadienį minės dešimtąsias Velso princesės Dianos žūties metines, per kurias atminimo pamaldomis ir virtine įvairių renginių pagerbs „žmonių princesės” atminimą.
Dianos sūnūs princai Williamas (Viljamas) ir Harry (Haris), jos buvęs vyras princas Charlesas, karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ir kiti karališkieji asmenys dalyvaus Londono centre vyksiančioje iškilmingoje ceremonijoje, skirtoje paminėti prieš dešimtmetį įvykusią tragediją, kuri, kaip daug kas mano, pakeitė Didžiąją Britaniją.

Princesės sūnūs, kuriems tebuvo 15 ir 12 metų, kai per automobilio katastrofą Paryžiuje žuvo jų 36 metų motina, dabar yra britų armijos karininkai. Per atminimo pamaldas, kurios vyks Gvardijos koplyčioje, jie skaitys pačių pasirinktus skaitinius.

Pamaldų metų dvi maldas perskaitys Anglikonų Bažnyčios galva, Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas (Rovanas Viljamsas).

Pamaldose taip pat ketina dalyvauti britų ministras pirmininkas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas), buvęs vyriausybės vadovas Tony Blairas (Tonis Bleras), pavadinęs Dianą „žmonių princese”, bei seras Eltonas Johnas (Eltonas Džonas), per princesės laidotuves, kurių metu Londono gatves užtvindė daugiau nei milijonas gedinčių žmonių, atlikęs savo garsiąją dainą „Candle In The Wind”.

Tačiau galutiniame pamaldų dalyvių sąraše kai kurių garsių pavardžių nėra.

Antroji princo Charleso žmona, Kornvalio hercogienė Camilla (Kamila), kurią Diana vadino „rotveileriu” ir kaltino dėl 1996-aisiais įvykusių savo skyrybų su sosto įpėdiniu, nedalyvaus pamaldose.

Nors anksčiau karališkosios šeimos atstovai tvirtino, kad Kornvalio hercogienė bus pamaldose, sekmadienį Camilla paskelbė jose nedalyvausianti, nes nenori „nukreipti dėmesio nuo šios progos paskirties”. Teigiama, kad taip pasielgti jai patarė karalienė.

Kvietimo į atminimo pamaldas nesulaukė Mohamedas Al Fayedas (Mohamedas Fajedas), Dianos mylimojo Dodi Fayedo (Dodžio Fajedo), kuris 1997 metų rugpjūčio 31 dieną kartu su princese žuvo per automobilio katastrofą tunelyje po Almos tiltu prie Senos, tėvas.

M.Al Fayedas seniai tvirtina, kad Diana ir jo sūnus tapo šiurpaus sąmokslo, kurį parengė Britanijos isteblišmentas ir karališkoji šeima, nenorėję, kad ji ištekėtų už musulmono, aukomis.

Pernai buvęs Londono policijos viršininkas lordas Johnas Stevensas (Džonas Stivensas) atmetė sąmokslo galimybę ir nurodė, kad automobilio katastrofa, per kurią taip pat žuvo vairuotojas Henri Paulis (Anri Polis), buvo „tragiškas nelaimingas atsitikimas”.

Teigta, kad tuo metu, kai H.Paulis vairavo automobilį, kuriuo Diana ir Dodi bėgo nuo jos persekiojusių paparacų ir kuris lėkdamas dideliu greičiu patyrė avariją tunelyje, alkoholio koncentracija jo kraujyje daug kartų viršijo leistiną normą.

Likus valandai iki atminimo pamaldų M.Al Fayedas jam priklausančioje prabangioje Londono parduotuvėje „Harrods” pakvies pirkėjus ir darbuotojus dviem tylos minutėmis pagerbti jo sūnaus ir Dianos atminimą.

Parduotuvėje stovi bronzinis paminklas, kuriame pavaizduoti už rankų susikibę Diana ir Dodi, leidžiantys į dangų paukštį, bei yra įrengta žvakių apšviesta šventovė. Artėjant dešimtosioms poros žūties metinėms, jų atminimui taip pat buvo specialiai įrengta parduotuvės vitrina.

Dianos žūtis sukėlė visuotinio sielvarto bangą Didžiojoje Britanijoje ir atnešė neišvengiamas permainas į britų karališkosios šeimos gyvenimą.

Tačiau ir praėjus dešimčiai metų po Dianos mirties jos asmenybė vis dar kursto karštus debatus, o britų visuomenė tebėra pasidalijusi į dvi priešiškas stovyklas: vienoje susibūrę jos gerbėjai, kurie pasigenda jos užuojautos ir žavesio, kitoje – tie, kuriems nemalonus jos žūties išprovokuotas sentimentalumas.

Australų akademikė ir feministė Germaine Greer (Džermein Grir) šį mėnesį Dianą pavadino „besiblaškančia idiote”. Tuo tarpu premjeras G.Brownas ją apibūdino kaip „ypatingą moterį”, kuri „vis dar nepaprastai geba paskatinti ir įkvėpti”.

Visiems, norintiems atiduoti pagarbą velionei princesei, bus skirta virtinė įvairiausių atminimo renginių.

Dianos gerbėjai jau kurį laiką neša gėles ir atvirutes prie Kensingtono rūmų Londone, kuriuos gyveno Velso princesė. Čia po jos žūties sielvarto prislėgti žmonės paliko dešimtis tūkstančių puokščių.

Tai primins menininkės Sofie Layton (Sofi Leiton) rūmuose sukurtas „Gėlių laukas” (Field Of Flowers) – laiko tėkmę simbolizuojančios dešimt 3,5 metrų aukščio aukso spalvos kiaulpienių skulptūrų, kurių viršus papuoštas šimtais gėlių galvučių.

Rūmuose tai pat veikia princesės atminimui skirta paroda. Tuo tarpu Londono centre esančioje Nacionalinėje portretų galerijoje atidaryta fotografijų, kuriose Diana įamžinta kaip Britanijos sosto įpėdinio žmona, motina, aktyvi labdaros veikėja ir pasaulinė stiliaus ikona, paroda.

Per dešimtąsias princesės žūties metines visuomenei pirmą kartą bus atvertos Dianos šeimos dvaro Altorpe, kur prabėgo jos vaikystė ir kur ji yra palaidota ežero saloje, durys. Tačiau visi bilietai jau seniai parduoti.

Tuo tarpu BBC per skaitmeninį kanalą vėl transliuoja princesės laidotuvių ceremonijos įrašą.

Princai Williamas ir Harry jau anksčiau organizavo jų motinos atminimui skirtą renginį – liepą Londono Vemblio stadione 63 tūkst. žmonių stebėjo grandiozinį koncertą, kuriame dalyvavo tarptautinis popmuzikos žvaigždžių būrys, pradedant Dianos bičiuliu E.Johnu, veteranais „Duran Duran”, „Status Quo” ir baigiant jaunesniais atlikėjais, tokiais kaip „The Feeling”, Fergie (Fergi) iš „Black Eyed Peas”, „Orson” ir Lily Allen (Lili Alen).

Koncertas, kuris vyko tą dieną, kai Dianai būtų suėję 46 metai, buvo transliuojamas per televiziją maždaug 140-yje šalių ir pritraukė apie 500 mln. žiūrovų.

Tikėta, kad panašus ar net didesnis skaičius žmonių per televiziją stebės atminimo pamaldų transliaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.