Vilniuje atidengta skulptūra Lietuvos krepšiniui

Į Europos čempionatą Ispanijoje išlydint šalies krepšinio rinktinę Vilniuje trečiadienį atidengta pirmoji skulptūra Lietuvos krepšiniui.
Prieš Lietuvos rinktinės ir „Lietuvos ryto” krepšinio komandos rungtynes vykusiame skulptūros atidengimo renginyje dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras Gediminas Kirkilas.

V.Adamkus palinkėjo jaunajai kartai „eiti keliu tų vyrų, kurių pavardės iškaltos skulptūroje ir kuriais didžiavomės bei didžiuosimės”.

G. Kirkilas teigė, kad neįsivaizduoja geresnės išraiškos tautos pasididžiavimui – krepšiniui. Jis taip pat prisipažino, kad prie krepšinio čempionato derino savo darbotvarkę.

„Yra planuojamas mano vizitas į Ispaniją, ir aš manau, kad bent jau finalinį etapą, galbūt pusfinalį, galbūt dar vienas rungtynes pamatysiu Ispanijoje. Čia ne paslaptis, mes derinome šį vizitą su kolegomis Ispanijoje. Pasirašysime ten keletą sutarčių ir porą dienų liksime savaitgalį pažiūrėti krepšinį”, – žurnalistams pasakojo premjeras.

Krepšininkus bei susirinkusiuosius taip pat sveikino kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas bei Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas.

Skulptūra sukurta įgyvendinant projektą „Tiems, kuriais didžiuojamės”.

Liepos viduryje buvo išlietas monumento postamentas. Jame įmūryta kapsulė su populiariausių Lietuvos krepšininkų, krepšininkių ir trenerių vardais bei pavardėmis ir krepšinio kamuolys.

Pasididžiavimą krepšininkais ir garsiausiais jų pasiekimais įkūnysiančią granito skulptūrą sudarys ant penkių kolonų iškeltas nerūdijančio plieno veidrodinis rutulys. Įspūdingų matmenų – 5,7 metro aukščio ir 30 tonų svorio – figūra simbolizuos ranką, laikančią krepšinio kamuolį.

Skulptūros autorius – žymus Lietuvos menininkas Tadas Gutauskas.

Ant skulptūros įamžintos žymiausios visų laikų Lietuvos krepšinio pergalės ir tie sportininkai, kurie padėjo jas iškovoti.

37 geriausius Lietuvos krepšininkus bei trenerius balsuodami internete padėjo išrinkti sporto mėgėjai. Šiame sąraše – 24 krepšininkai, 8 krepšininkės ir 5 treneriai. Krepšinio aistruoliai juos rinko iš Lietuvos krepšinio federacijos sudaryto 85 pretendentų sąrašo.

Kas ketverius metus skulptūrą papildys naujos krepšininkų pavardės ir Lietuvos krepšinio pasauliui reikšmingi įvykiai, todėl savo vertės skulptūra nepraras ir ateityje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.