Turkijoje buvęs islamistas Gulas išrinktas šalies prezidentu

Turkijos parlamentas antradienį šalies prezidentu išrinko užsienio reikalų ministrą Abdullah Gulą (Abdulą Giulą), kuris dabar jau yra pirmasis pasaulietiškos respublikos vadovas su islamistiška praeitimi.

A.Gulas, kuriuo itin nepasitiki pasaulietiškos valdžios šalininkai, 550 vietų parlamente laimėjo 339 deputatų balsus, kai per trečiąjį turą būtų pakakę ir 276 – paprastosios daugumos.

Kiti du kandidatai, dešiniojo sparno Nacionalinės veiksmo partijos atstovas Sabahattinas Cakmakoglu (Sabachatinas Čakmakohlu) ir centro kairiųjų Demokratinės kairiosios partijos – Tayfunas Iclis (Taifunas Ičlis) gavo atitinkamai 70 ir 13 balsų.

Pirmą kartą pasaulietinės Turkijos istorijoje šaliai vadovaus islamistinių pažiūrų žmogus. Jo žmona ryši musulmonišką skarelę, nors Turkijos valstybinėse įstaigose, taip pat ir prezidento rūmuose, tai draudžiama.

Pirmadienį, trečiojo balsavimo turo išvakarėse, generolas Yasaras Buyukanitas (Jašaras Biujukanitas), vadovaujantis Turkijos armijai, įspėjo, kad „blogio centrai” bando sugriauti pasaulietinę valstybinės santvarkos sistemą: kariškiai ir kiti pasaulietinių principų šalininkai ne kartą išsakė būgštavimus, kad A.Gulas ir jo partija stums reformas, žlugdančias pasaulietinę konstituciją.

Tačiau pats A.Gulas ne kartą yra pareiškęs, jog nekeis konstitucijos ir liks ištikimas religinių institutų ir valstybės atribojimo principui. Užsienio reikalų ministro poste jis užsirekomendavo kaip patyręs diplomatas derybose dėl galimos narystės Europos Sąjungoje ir žadėjo būti visų Turkijos žmonių prezidentu.

Kairieji liberalai A.Gulo išrinkimą laiko menkas pajamas turinčių gyventojų sluoksnių, kurie laikosi konservatyvesnių pažiūrų ir iki šiol nebuvo įleidžiami į politiką armijos remiamo pasaulietinio elito, pergale.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.