Sezoną „Pro musica” pradės amerikiečių muzikos programa: nuo tradicinių giesmių iki miuziklų

Vilniaus universiteto choras „Pro musica” naują koncertinį sezoną pradeda amerikietiškos muzikos programa. Jau ateinantį pirmadienį, rugsėjo 3 dieną, 19 val. Vilniaus šv. Jonų bažnyčioje vyksiančiame koncerte skambės populiarios amerikietiškos dainos: nuo tradicinių chorinių giesmių iki spiričiuelių ir visiems žinomų miuziklų melodijų. Nuotaikingos programos atlikimo autentiškumą dar labiau sustiprins tai, kad ją choras parengė su amerikiečių dirigentu Buddy James, kuris koncerte diriguos kartu su choro „Pro musica” meno vadove Rasa Gelgotiene.

„Amerikiečių muzika yra pilna netikėtumų ir variacijų, leidžiančių naujai nuskambėti net ir paprastai melodijai. Programai parengti specialiai pasikvietėme šios muzikos specialistą, kurio patirtis choro skambesiui suteiks dar daugiau originalumo”, – sakė R.Gelgotienė. Pasak jos, specialiai į šį koncertą atvykęs JAV dirigentas chorui „Pro musica” surengs ir amerikietiškos muzikos seminarą.

„Jungtinės valstijos muzikos pasaulyje pirmiausia išsiskiria populiariosios muzikos (įskaitant filmų ir Brodvėjaus muzikinio teatro) bei muzikos, įtakotos iš Afrikos kilusių amerikiečių, žanrais, kurie šiandien populiarūs visame pasaulyje”, – sako Kalifornijos universiteto choro vadovas B. James. Jo teigimu, amerikiečių muzika – tai unikalus skirtingų stilių mišinys, toks pats įvairus bei spalvingas, kaip ir Jungtinių valstijų žmonės.

Amerikiečių muzikos įvairovė atsiskleis ir šiame koncete. Iki šių dienų išlikusius populiarius spiričiuelius – darbo dainas, pagrįstas ritmu, prisotintas afrikietiškų melodijų ir krikiščioniškų vilties ir išsigelbėjimo temų, koncerte primins daina „Keep your lamps” ir moderni spiričiuelio įtakota klasikinė kompozicija „The World was God”.

Neatskiriamai amerikiečių kultūros daliai – miuziklams bei kinui – koncerte atstovaus gerai žinoma daina „The lion sleeps tonight”, į JAV atėjusi iš Pietų Afrikos. Be to, romantišku koncerto akcentu taps daina „Moon river”, pelniusi aukščiausią Amerikos filmų akademijos apdovanojimą už jos panaudojimą filme „Pusryčiai pas Tifani”. Ji, kaip ir daina „The lion sleeps tonight”, gerai žinoma amerikiečiams, dažnai skamba radijuje ir koncertų salėse.

Kitų tautų įtaka bus girdima jūreivių darbo dainoje „All for me grog” ir keltų liaudies dainoje „Danny Boy”. Pastarąją JAV chorai itin dažnai įtraukia į savo repertuarus. O britų dvasininko sukurta „Amazing grace” neretai laikoma populiariausia daina pasaulyje. Šiandien ji dažnai atliekama JAV protestantų bažnyčiose, renginiuose.

Dirigento iš San Francisko paruoštą programą „Pro musica” praplės keletu amerikietiškų kūrinių iš savo repertuaro: lyrine Cole Porter daina „In the still of the night”, populiarių George Gershwino melodijų siuita „Gershwin in the opera”, o choro vokalinis ansamblis, vadovaujamas Ramintos Gocentienės, padainuos siuitą iš visiems plačiai žinomų Lloydo Webberio miuziklų „Memory”.

Tarptautinį pripažinimą pelnęs choras „Pro musica” susikūrė 2004 m. balandį. Tai vienas aktyviausiai koncertuojančių sostinės kolektyvų, nuolat rengiantis pasirodymus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – choras koncertavo Ispanijoje, Italijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Kuboje, Meksikoje. „Pro musica”pristatė Renesanso ir Baroko, ispaniškos muzikos, Šiaurės Europos šalių kompozitorių muzikos programas. 2007 metų pavasarį „Pro musica” išleido kompaktinį diską, kuriame pristatoma Šiaurės ir Baltijos jūros šalių chorinė muzika.

Koncerto pradžia – pirmadienį, rugsėjo 3 dieną, 19 val. Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.