G.Kirkilas viliasi politikų paramos derybose su „Gazprom” dėl dujų kainų

Premjeras Gediminas Kirkilas viliasi, kad nurimus aistroms dėl galimo gamtinių dujų brangimo nuo 2008 metų, Seimas jau netrukus priims rengiamas šiemet priimto naujo Gamtinių dujų įstatymo pataisas, kurios padėtų Lietuvai derybose su vieninteliu dujų tiekėju Rusijos koncernu „Gazprom”.

„Ūkio ministerija ruošia įstatymo pakeitimus ir tikiuosi, kad kai atšals aistros – duok, Dieve, kad tai įvyktų prieš rinkimus (kitų metų rudenį įvyksiančius Seimo rinkimus – BNS), mes galėsime tokias pataisas priimti ir jos turės teigiamą poveikį, net ir derybose”, – interviu Lietuvos radijui teigė G.Kirkilas.

Anot jo, šiandien dar anksti kalbėti apie konkrečius skaičius – kiek brangs gamtinės dujos, kada tokiu atveju būtų didinamas minimalus atlyginimas, pensijos, socialinės išmokos, kurios kiek amortizuotų dujų, o kartu ir šilumos, elektros ir kitų prekių brangimą.

„Anksti apie tai kalbėti, nes dar turime derėtis ir tikiuosi, kad derybos gali pavykti”, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Jo žodžiais, dialogas su „Gazprom” vyksta nuolat, nes Rusijos koncernas yra „Lietuvos dujų” akcininkas.

„Tam ir sukurta tarpvyriausybinė (Lietuvos ir Rusijos) komisija, kuriai vadovauja užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas. Dėl dujų kainų ilgą laiką nereikėjo šios komisijos, nes „Gazprom” yra „Lietuvos dujų” akcininkas ir mes laikėmės sutarties. Kai pasikeitė situacija ir kai Seimas priėmė įstatymą dėl dujų reguliavimo ir komisija nustatė metodiką, situacija pasikeitė ir derybos persikėlė į politinį lygmenį”, – kalbėjo G.Kirkilas.

G.Kirkilo neoficialiomis žiniomis, pasak spaudos, tūkstantis kubinių metrų gamtinių dujų Lietuvai nuo kitų metų pradžios gali kainuoti 312-320 JAV dolerių, arba apie 60 proc. daugiau nei šiemet (dabar jos kainuoja apie 190 dolerių). Tačiau neatmetama, kad kaina gali būti mažesnė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.