Lietuvių nepasiekia gaisrų Graikijoje liežuviai

Ugnies siaubiamame Europos civilizacijos lopšyje lietuviai saugūs. Mūsų šalies piliečiai ilsisi toli nuo didelio masto nelaimės niokojamo regiono. Tačiau nežinioje atsidūrė į pažintinę kelionę planuojantys išvykti keliolika turistų.

Nepaprastoji padėtis Graikijoje dėl šalį siaubiančių neregėtų gaisrų negadina lietuvių poilsio pajūrio kurortuose. Turistų iš Lietuvos pamėgtos salos ir žemyno pakrantė toli nuo ugnyje paskendusio Peloponeso pusiasalio. Lietuvos ambasada Atėnuose nesulaukia kurortuose atostogaujančių ar sostinėje besilankančių mūsų piliečių skundų. Kelionių organizatoriai taip pat tikina dirbantys įprastu režimu.

Tačiau nežinia, ar įvyks savaitės pabaigoje suplanuota pažintinė vienos turistų grupės kelionė į Graikiją, kurios maršrutas priartėja prie stichijos siaubiamo regiono.

Pakibo ant plauko

Kelionių organizatoriaus „Novaturo” marketingo ir viešųjų ryšių direktorė Brigita Sabaliauskaitė LŽ sakė, kad penktadienį turinti prasidėti pažintinė kelionė „Aleksandro Makedoniečio pėdomis” gali ir neįvykti. 12 dienų maršrute numatytas ir apsilankymas su nakvyne kurortiniame miestelyje Lutrakyje. Jis yra įlankoje, skiriančioje žemyninę Graikiją nuo ugnies niokojamo Peloponeso pusiasalio. Turistai turėtų lankytis ir smogo apimtoje sostinėje Atėnuose.

„Penktadienį į pažintinį turą po Graikiją, kurio artimiausias taškas prie gaisro apimtų teritorijų priartėja apie 150 kilometrų, planuoja išvykti 17 žmonių, kurie apie susidariusią situaciją bus informuojami asmeniškai ir sprendimas apie įvyksiantį turą bus priimtas vėliausiai ketvirtadienį iki 12 valandos”, – informavo B.Sabaliauskaitė. Šiuo metu analogiškas pažintinis turas nevyksta, todėl jokių skundų „Novaturas” nesulaukė.

Atėnuose lyja pelenais

Lietuvos ambasadorius Graikijoje Artūras Žurauskas LŽ sakė įdėmiai stebintis padėtį, bet kol kas esą nėra reikalo mušti pavojaus varpais, drausti vykti į Atėnus.

Graikijos sostinėje savaitgalį degė miškai prie oro uosto, buvo uždarytas greitkelis, bet susisiekimas lėktuvais nebuvo atkirstas. Savarankiškai keliaujantiems žmonėms, pasak ambasadoriaus, pavojaus nėra, gal tik sumenkęs malonumas ir esama tam tikrų trukdžių. „Į Peloponeso pusiasalį keliai uždaryti. Atėnuose gal nelabai malonu dėl smogo, bet ir šiaip šis miestas negarsėja švariu oru. Tikrai dar nėra ta situacija, kad reikėtų rekomenduoti susilaikyti nuo kelionių į Graikiją”, – sakė ambasadorius. Tačiau jis pripažino, kad linksmintis ir dirbti Atėnuose dabar – ne tinkamiausias laikas: „Situacija šiaip sau. Savaitgalis dūmuose. Vėjas stiprus, todėl vos spėjus užgesinti gaisrų židinius vėl kur nors įsiplieskia ugnis. Ji buvo prisiartinusi ir prie priemiesčių namų, bet ugnį sugebėta suvaldyti. Miestas smoge, visur krinta pelenai, todėl dirbame užsidarę langus.”

Tačiau, pasak diplomato, pasižiūrėjus, kas vyksta gaisrų siaubiamame Peloponeso pusiasalyje, dingsta noras skųstis. „Dega apie 160 kilometrų linija, ištisi kaimai atkirsti nuo pasaulio. Žmonės skambina mobiliaisiais telefonais, maldauja, kad juos ištrauktų, tačiau kai kuriems padėti neįmanoma – sudega gyvi. Tragiška padėtis”, – baisėjosi jis.

Ilsisi toli nuo degėsių

Ambasadorius A.Žurauskas pakartojo, kad iš lietuvių nesulaukia jokių skundų ir klausimų. Gaisrų siaubiamų teritorijų nekerta mūsų tautiečių pamėgti ir apskritai populiarūs turistiniai maršrutai. „Daugiausiai dega kalnų kaimeliai. Pranešta apie vieną sudegusį viešbutį ir du žuvusius prancūzus. Daugiau apie užsieniečius žinių nebuvo. Mūsų turistų kojos ten nesiekia”, – sakė jis.

Dauguma lietuvių ilsisi šiaurės Graikijoje, Chalkidikėje, Salonikuose, Rodo ir Kretos salose. „Jokių skundų iš prie jūros besiilsinčiųjų ir gyvenimu besidžiaugiančiųjų”, – pabrėžė diplomatas.

„Novaturo” atstovė LŽ pranešė, kad dauguma jų klientų renkasi kurortus, kurie nuo nelaimės vietų nutolę apie tūkstantį kilometrų. „Todėl visi skrydžiai vyksta įprasta tvarka”, – informavo B.Sabaliauskaitė.

Kito kelionių organizatoriaus „Tez Tour” rinkodaros vadovė Aušra Girdžiojauskaitė taip pat patikino, kad gaisrai nekeičia jų klientų planų, nes kurortai Chalkidikės pusiasalyje yra saugiu atstumu nutolusiose vietose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.