Keramikų simpoziumo „Mes” paroda

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Keramikos muziejuje, Rotušės a. 15, rugsėjo 1 d., šeštadienį, 16 val. įvyks tarptautinio keramikų simpoziumo „Mes” darbų parodos atidarymas bei keramikų dienos paminėjimas.
Keramikos simpoziumas Kaune rengiamas jau 9-tą kartą. Jame dalyvauja 22 dailininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos atstovaujantys įvairias kūrėjų kartas. Šiemet simpoziumo tema – „Redukcija” – esminė molio keramikos technologija ir jos galimybės.
Rugpjūtį Vilijampolėje, dar prieškaryje statytose LDS Kauno skyriaus keramikos dirbtuvėse vyko IX tarptautinis keramikos simpoziumas.
Kiekvienais metais simpoziume „Mes” stengiamasi remtis skirtingais veiklos principais ar teminiais devizais. 2006 m. įvykusiame aštuntajame seminare bei jo pagrindu organizuotoje parodoje „Ornamento archeologija” miesto keramikai gilinosi į dekoravimo galimybes. 2007 metais, organizuojant šį tęstinį renginį, suplanuotos dvi naujovės. Pirma, į Kauną buvo pakviesti ne tik Lietuvos dailininkai, bet taip pat svečiai iš Latvijos ir Estijos. Antra, pasirinkta nauja svari sritis: simpoziumas „Mes” paskirtas itin svarbiai tradicinės keramikos technologijai – redukciniam degimui plėtoti.
Keramikoje redukcija vadinama glazūrų paviršiaus metalizacija. Redukuoti galima bet kokią keraminę masę (paprastai molį, šamotą, netgi porcelianą), tačiau kiekvienu atveju gausime kiek kitokį meninį efektą. Nuo seno keramikos dirbiniai redukuoti Kinijoje, Artimuosiuose Rytuose, vėliau ir Europoje.
Redukcinio degimo technologija siekiama eksperimentuoti, stiprinant ir klasikines lietuviškos keramikos mokyklos tradicijas, nes šis degimas mūsuose pradėtas naudoti nuo pat profesionaliosios keramikos Lietuvoje atsiradimo, o, tiksliau, nuo XX a. ketvirtojo dešimtmečio, kuomet 1931 metais Kauno Meno mokykloje įsteigtoje Keramikos studijoje pradėta dėstyti ši specialybė.
Redukciją prieškaryje bei vėliau plėtojo ir mėgo ilgametis keramikos profesorius Liudvikas Strolis, o taip pat jo mokiniai, tapę lietuviškos keramikos mokyklos pagrindėjais ir atstovais. Taigi šią technologiją pagrįstai galima vadinti lietuviškos klasikinės keramikos vizitiniu ženklu.

Parodos dalyviai:

1. Živilė Bardzilauskaitė-Bergins
2. Nijolė Liatukaitė
3. Marijona Žiūrienė
4. Loreta Kvietkauskienė
5. Daiva Ramoškaitė
6. Aušra Kučinskienė
7. Neringa Arulienė
8. Nomeda Jakūnienė
9. Danutė Kondrotaitė
10. Viktorija Ostrauskaitė-Šimkuvienė
11. Gražina Sakalauskaitė
12. Elzbieta Lengvinaitė
13. Ramutė Juršienė
14. Akvillina Kripaitytė
15. Nijolė Kuosaitė
16. Janina Šmidtaitė
17. Ala Červonikova
18. Audrius Janušonis
19. Sanita Mickus (Latvija)
20. Ineta Greiža (Latvija)
21. Viive Valjaots (Estija)
22. Juris Bergins, Ženevos tarptautinės keramikos akademijos narys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.