Senus šiltnamius pakeitė „kaimas”

Naujų būstų statyba uostamiestyje jau įgavo pagreitį – kasmet ir mažaaukščių, ir daugiaaukščių gyvenamųjų namų pastatoma vis daugiau.

Vien pernai tinkamais naudoti pripažinta 15 daugiabučių. Galima sakyti, kuriasi Naujoji Klaipėda. „Vakarų ekspresas” tęsiame ekskursijas po naujuosius miesto rajonus, kurias „rengiame” pirmadieniais. Šiandien keliaujame pasižvalgyti po buvusių šiltnamių teritorijoje iškilusį kvartalą.

„Kaimas mieste”, – taip gyvenamąjį kvartalą, iškilusį buvusių šiltnamių teritorijoje, apibūdina patys jo gyventojai.

Daugiabučių, kotedžų ir individualių namų gyvenvietę, užimančią 5,3 ha teritoriją, supa Klaipėdos universiteto botanikos sodas, Kretingos gatvė ir Danės upė. Per kvartalą vingiuoja dvi naujos gatvės – Senvagės ir Žolynų.

Jį stačiusios bendrovės „Agrekas” direktoriaus pavaduotojas Artūras Kaktavičius prisiminė, jog dar senais laikais klaipėdiečiai čia atvažiuodavo maudytis, buvo padarytas ir tramplinas. Žmonės mėgo šią vietą dėl gražaus Danės kranto.

Naujos gyvenvietės statyba prasidėjo 2004-ųjų pavasarį, o maždaug po pusantrų metų čia jau zujo pirmieji naujakuriai.

Anot A. Kaktavičiaus, iš pradžių buvo planuoti tik du daugiabučiai, tačiau vėliau buvo parengtas naujas detalusis planas, ir atsirado dar devyni – vietoje dalies anksčiau numatytų individualių namų.

Nedideliuose, 3-5 aukštų daugiabučiuose, kotedžuose ir individualiuose namuose būstus įsigijo 303 šeimos. Kvartalas jau visiškai baigtas statyti – net ir paskutiniai, arčiausiai upės stovintys namai jau pripažinti tinkami naudoti, tvarkomi tik paskutiniai formalumai.

Gyvenimas kvartale jau verda – žaliose vejose įrengtose žaidimų aikštelėse krykštauja pulkai vaikų, paupin lėtai žingsniuoja mamos su vežimėliais, iš darbo vakare grįžę naujakuriai vedžioja šunelius.

Tiesa, šalia dar vyksta statybos, bet jau ne „Agreko”, o bendrovės „Palangos statyba”. Čia bus dar 60 butų.

Pasak A. Kaktavičiaus, pirmųjų butų vienas kvadratinis metras su daline apdaila kainavo 2500 litų, o šv. Kalėdoms net buvusi skelbta akcija ir pirkėjai nudžiuginti nuolaidomis. Jau po metų kainos šoktelėjo dvigubai, o šiuo metu „Palangos statybos” butų kainos jau siekia vidutiniškai 6,8 tūkst. litų už kvadratinį metrą.

„Buvo gerų gėlių”

Živilė

Gyvenu čia jau dvejus metus. Anksčiau gyvenau pas tėvus Miško rajone. Man labiausiai patiko būtent miesto šiaurinė dalis, todėl net nežiūrėjom kitur – pasirinkom butą čia. Gerai žinojau šitą vietą. Čia buvo apželdinimo trestas, stovėjo šiltnamių administracinis pastatas, o jame buvo gėlių parduotuvė. Pirkdavom čia jas Rugsėjo 1-ajai. Ten gerų gėlių buvo galima gauti…

Kai pirkom butą, aktualu buvo, kad penkių aukštų namas, o ne koks nors dvylikaaukštis. Be to, butai labai šilti, galima šilumą reguliuotis, ir mažai mokėti reikia. Išplanavimas naujoviškas – virtuvė sujungta su kambariu, dideli langai.

Pirkom butą viename iš dviejų pirmųjų daugiabučių ir galvojom, kad tyliai ramiai gyvensim, nes aplinkui bus tik privatūs namai. O paskui pristatė dar daugiabučių. Bet man patinka čia gyventi. Šalia upė, kiti net maudosi joje. Kol kas dar tebėra žirgynas, nueinam su vaikais arkliukų pažiūrėti. Čia yra aikštelių vaikučiams pažaisti, o vaikų tai net knibžda. Mūsų name kiekviename bute yra po vaiką arba greitai bus.

Susisiekimas čia nerealus – važiuoja penki „mikriukai” ir autobusų tiek pat. Parduotuvė – mieste, bet dirbančiam tai nėra problema – grįždamas namo ir apsiperki.

„Gailisi, kad ne kotedžą”

Gitana

Aš čia negyvenu, atvažiavau iš Tauragės pasisvečiuoti pas seserį. Išėjau dabar su vaiku – daviau jai pailsėti.

Patinka man čia, nes ramu, jokių problemų nėra. Ir laiptines valo, patiems nereikia. Čia ir žirgynas lyg yra.

Naujas namas vis tiek yra naujas, o ne taip, kaip seną pirktum. Sesuo dabar tik gailisi, kad butą, o ne kotedžą pirko.

Ji jau 10 metų gyvena Klaipėdoje. Aš irgi čia mokiausi. Dabar turiu planų – gal pavyks ir man į Klaipėdą atsikelti.

„Visko būna kaip visur”

Arvydas

Dvejus metus čia gyvenu. Visą amžių esu pragyvenęs Mažajame Kaimelyje, tai ir patraukė čia, kur ramu ir arčiau upė. Gerai čia – namai patogesni, pakankamai šilta. Visko po truputį būna – spynos lūžta, lempos tai dega, tai ne, bet čia smulkmenos. Namai dar garantiniai, tvarko. Žolynus tik vienąsyk nupjovė per visą vasarą – Savivaldybė pinigų neturi.

Visko čia būna kaip ir visur. Kartais kad užleidžia muziką vakarais, o ta dabartinė muzika – būgnija iki vidurnakčio. Daugiausia jauni žmonės čia gyvena.

Susisiekimas čia normalus, tik kad į parduotuvę reikia toliau važiuoti.

Žmonės sako, kad patenkinti, kad gyvenimas čia kitas, ramesnis.

„Darželių pakanka”

Tomas

Čia kraustėmės dėl vietos – ramu, užstatymas mažas. Ilgai rinkomės vietą, o vienintelė, kuri tiko visoje Klaipėdoje – čia.

Darželiai? Jų pakankamai, problemos jokios nėra, tik laiku kreiptis reikia.

Kai baigs visas statybas, čia išvis gerai bus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.