JAV teismas buvusį Panamos diktatorių greičiausiai išduos Prancūzijai

Penktadienį JAV teismas atmetė buvusio Panamos diktatoriaus Manuelio Noriega’os (Manuelio Norjegos) prašymą leisti jam grįžti į tėvynę, kadangi kitą mėnesį baigiasi jo buvimo JAV kalėjime terminas, ir pareiškė, kad nėra jokių kliūčių patenkinti reikalavimą išduoti jį Prancūzijai.
M.Noriega’os advokatai teisme ginčijosi, jog jis, kaip „karo belaisvis”, suimtas prieš 17 metų, kai JAV įsiveržė į Panamą, turi teisę tuoj pat grįžti į tėvynę, kai tik rugsėjo 9 dieną bus paleistas iš Floridos kalėjimo.

Tačiau JAV apygardos teisėjas Williamas Hoeveleris (Viljamas Hėveleris) pareiškė, kad M.Noriegai, kaip karo belaisviui, pagal Ženevos Konvencijas suteikta apsauga neapriboja galimybių išduoti jį trečiajai šaliai, šiuo atveju Prancūzijai, kur jam gresia dar 10 metų kalėjimo dėl kaltinimų pinigų plovimu.

72 metų M.Noriega antradienį turės vėl pasirodyti teisme, kur, kaip tikimasi, Prancūzijos prašymas jį išduoti turėtų būti patenkintas. Jungtinės Valstijos palaiko šį Prancūzijos reikalavimą.

W.Hoeveleris, pirmininkavęs 1992 metais Majamyje vykusiame teismo procese, per kurį M.Noriega buvo teisiamas dėl JAV jam pateiktų kaltinimų narkotikų gabenimu, reketu ir sąmokslu, prisidėjo prie M.Noriegos pripažinimo karo belaisviu ir suteikimo jam apsaugos, kurią numato Ženevos Konvencijos.

Tačiau savo rašytiniame pareiškime teisėjas teigė, jog tai nereiškia, kad

M.Noriega bus apsaugotas nuo baudžiamojo persekiojimo ateityje už kriminalinius nusikaltimus, padarytus už Panamos ir JAV ribų.

„Tai reiškia, kad (Prancūzijos) ekstradicijos procedūra neturi būti blokuojama”, – sakė W.Hoeveleris.

Kita vertus, M.Noriegai Panamoje gresia žymiai rimtesni kaltinimai negu Prancūzijoje. Tėvynėje jis buvo už akių teisiamas už žmogžudystes ir žmogaus teisių pažeidimus, įskaitant 1985 metais įvykdytą žymaus opozicijos veikėjo Hugo Spadafora’os (Ugo Spadaforos) nukirsdinimą.

Panamos vyriausybės atstovas Erichas Rodriguezas (Erikas Rodrigesas) pareiškė, kad jeigu M.Noriega bus išsiųstas į Prancūziją, Panama jai pateiks ekstradicijos prašymą, kad M.Noriega galėtų atlikti bausmę, jam skirtą už H.Spadafora’os nužudymą.

Už tai jam skirta 20 metų kalėjimo bausmė, tačiau, Panamoje įvykdžius baudžiamojo kodekso reformą, M.Noriegai kalėjimas gali būti pakeistas namų areštu, nes jam jau daugiau kaip 70 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.