Už stiklinių durų

Dar visai neseniai durys buvo beveik nepastebimos būsto interjere – tiesiog atlikdavo savo funkciją atskirti patalpas, ir tiek.

Šiandien jos tapo svarbia interjero detale ir netgi „išmoko” sujungti kambarius. Stiklinės durys yra puiki alternatyva iš tradicinių medžiagų pagamintoms vidinėms durims. Tokios durys vizualiai išplečia erdvę ir sujungia kambarius, pripildo juos šviesos ir sukuria didelių erdvių pojūtį. Be to, jos būstui suteikia individualumo, o interjeras tampa originalus, elegantiškas, šiuolaikiškas ir stilingas.

Vakarų Europoje tokios durys jau seniai nėra nauja mados tendencija. Praėjusio amžiaus pabaigoje suklestėjęs „Hi-Tech” stilius davė impulsą stiklines duris ir pertvaras naudoti ne tik komercinės ir viešosios paskirties statiniuose, bet ir gyvenamųjų namų interjere. Bespalvės stiklinės durys imtos plačiai naudoti saunose, vonios kambariuose ir dušo kabinose.

Saugumas

Naujos technologijos stiklines pertvaras ir duris padarė itin saugias. Stiklas grūdinamas. Vykstant šiam procesui stiklas tolygiai įkaitinamas iki 600 laipsnių Celsijaus temperatūros ir tuoj pat greitai atvėsinamas oru. Toks stiklas tampa 5-6 kartus atsparesnis smūgiams bei lenkimams ir išlaiko žymiai didesnius temperatūros svyravimus nei paprastas stiklas. Labai svarbu tai, kad duždamas grūdintas stiklas subyra į smulkius neaštrius rutulėlius, kurie praktiškai negali sužeisti. Taip susižalojimo rizika yra sumažinama iki minimumo.

Taip pat naudojama ir vadinamoji triplekso technologija. Paprastai du stiklo sluoksniai su tarp jų esančia plona vinilo plėvelė sujungiami kartu esant aukštai temperatūrai ir slėgiui specialiame įrenginyje. Jei taip pagaminti stiklai sudūžta, tarp jų esanti plėvelė neleidžia, kad duženos išlakstytų į šonus ir sužeistų žmones.

Praktiškai stiklines duris sudaužyti yra labai sunku. Vienintelis dalykas, kurio jos tikrai „bijo” – smūgių aštriu daiktu į sandūros vietas.

Paprastai naudojamas 8-10 milimetrų storio stiklas, tačiau pasitaiko ir storesnių – 12 bei 14 milimetrų.

Furnitūra

Į smulkmenas neįsigilinusį pirkėją paprastai stebina gana didelė stiklinėms durims reikalingos furnitūros kaina. Jos dydį lemia šioje vietoje būtinas itin didelis kruopštumas ir tikslumas. Be pagrindinės užduoties užtikrinti, kad durys varstytųsi lengvai ir patogiai, visi furnitūros elementai turi harmoningai papildyti ir pabrėžti estetinį stiklo grožį.

Nedidelės stiklinių durų furnitūros detalės turi išlaikyti nemažą svorį. Šios furnitūros detalių dizaine naudojama įvairi gryno metalo faktūra – nuo matinio iki it veidrodis spindinčio plieno ar aliuminio. Kai reikalauja interjeras, naudojama ir kitokios spalvinės gamos furnitūra.

Stiklinėms durims taip pat gali būti pritaikyta vis labiau populiarėjanti automatinio atsidarymo sistema, elektroninės koduojamos spynos, valdymas nuotoliniu pultu.

Tipai

Į terminą „stiklinės durys” įeina keletas berėmių konstrukcijų variantų. Pagal tai, kaip durys atsidaro, galima jas suskirstyti į grupes.

Švytuoklinės – darosi ir į vidų, ir į išorę. Įprastai su tokiomis durimis naudojamas ir mechanizmas, kuris atidarius duris ir atitraukus ranką, jas uždaro. Tokios durys tvirtinasi į grindis ir lubas.

„Irklinės” – atsidaro tik į vieną pusę, tvirtinasi prie sienos arba į vadinamąją durų dėžutę.

Įtraukiamos – atsidarydamos pavažiuoja į šoną. Tokių durų ratukai važinėjasi bėgeliu, pritvirtintu lubose ar prie sienos. Ši konstrukcija ypač tinka tiems atvejams, kai įprastinės durys atsidarydamos užimtų pernelyg daug vietos ir trukdytų praeiti.

Beje, visų šių tipų duris galima pagaminti ir iš išlenkto stiklo. Šis dar nauja technologija leidžia įsigyti tikrai originalias, nepakartojamas duris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.