„DU“ – tapytojo ir skulptoriaus dialogas

Šiandien 18 val. Baroti galerijoje (Aukštoji g. 3/3A) atidaroma vilniečių dailininkų Klaudijaus Petrulio ir Vlado Urbanavičiaus paroda „DU”.

Bendros menininkų K.Petrulio ir V.Urbanavičiaus parodos gimimą lėmė ne atsitiktinumas, o sąmoningas pasirinkimas, noras pažinti vienas kito kūrybą. Jų parodos organizatoriai – Baroti galerija ir Klaipėdos dailės parodų rūmai, kurių erdvėms abu menininkai darbus sukūrė specialiai.

Geras Baroti galerijos bičiulis ir daugelio jos projektų dalyvis tapytojas K.Petrulis parodose dalyvauja nuo 1978-ųjų. Jo savita meninė kalba susiformavo po ilgų ir klaidžių ieškojimų. Maištinga siela siekė kuo labiau atitolti nuo tradicinės lietuviškosios tapybos mokyklos, nuo jam dėsčiusių žinomų dailininkų postulatų. K.Petrulio kūryba – tai bandymas įrodyti sau ir kitiems, kad įmanoma ir kitokia tapyba. „Jis yra vienas iš nedaugelio Lietuvos ekspresionistinės tapybos tradicijoje išsiskiriančių analitiniu balansuotumu. Objektyvi realybė jo paveiksluose transformuojama ne intuityvia deformacija, bet tikslingai dematerializuojant objektą. K.Petrulio modernizmas yra pozityvus, atitolęs nuo jo šauklių novatoriško agresyvumo”, – pastebėjo dailės kritikė Renata Dubinskaitė.

Skulptorius V.Urbanavičius parodose taip pat dalyvauja nuo 1978-ųjų, tačiau ši paroda jam bus pirmasis prisistatymas uostamiesčio Baroti galerijoje.

„Išgyvenusieji betarpišką sąlytį su V.Urbanavičiaus darbais supras, kad skulptūra yra pati „kūniškiausia” iš visų dailės rūšių, pajus, kaip jai svarbu medžiaga bei mastelis. Įvertins ir tai, kad jokie dydžiai ar technologijos neveikia, jei jiems gyvybės neįpučia menininko talentas. Tik talentingas kūrinys svaigina dydžiu, jėga, svoriu, atlikimo kokybe, traukia tuo, kuo traukia piramidės arba Amerikos dangoraižiai”, anot Giedrės Jankevičiūtės („Dailė”, 2007/1)

Paroda „DU” Baroti galerijoje veiks iki rugsėjo 20-osios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.