JT: užkrečiamosios ligos plinta sparčiau nei bet kada

Užkrečiamosios ligos visame pasaulyje plinta greičiau, o jas gydyti vis sunkiau, perspėja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Savo metinėje Pasaulio sveikatos ataskaitoje Jungtinių Tautų (JT) agentūra perspėjo, jog yra didelė galimybė, kad per ateinančius metus išsivystys į AIDS, SARS ar „Ebolą” panašus virusas, kuris potencialiai galės nusinešti milijonus gyvybių.

„Užkrečiamosios ligos dabar geografiškai plinta daug greičiau nei bet kada per visą istoriją”, – teigė PSO.

Organizacija pažymėjo, jog svarbu stebėti naujos grėsmės pasirodymą, pavyzdžiui, tokios kaip 2003 metų SARS epidemija, kuri iš Kinijos išplito į dar 30 šalių ir pasiglemžė 800 gyvybių.

„Būtų labai naivu ir pernelyg optimistiška manyti, jog ateityje nebus daugiau tokių ligų kaip AIDS, „Ebola” ar dar vienas SARS”, – perspėjama ataskaitoje.

PSO teigė, kad nuo aštuntojo dešimtmečio nauji pavojai identifikuojami „precedento neturinčiu tempu” – po vieną arba daugiau kasmet. Tai reiškia, jog beveik 40 ligų egzistuoja šiandien, kurios buvo nežinomos vienai kartai prieš mus.

Vien per penkerius metus PSO ekspertai patvirtino daugiau nei 1,1 tūkst. skirtingų ligų epidemijų.

Daugiau nei 2 mlrd. žmonių kasmet keliaujant oru. Pasak PSO, „protrūkis ar epidemija vienoje pasaulio dalyje gali per kelias valandas tapti didele grėsme kažkur kitur”.

Ataskaitoje raginama sustiprinti pastangas stebėti, imtis prevencijos ir kontroliuoti epidemijas galinčias sukelti infekcijas, tokias kaip cholera ar geltonasis drugys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.