Auditoriai nenustatė pažeidimų mokslo institutuose, kurių vadovai gauna milžiniškus atlyginimus

Mokslo institutų vadovų atlyginimai, siekiantys dešimtis tūkstančių litų, auditorių įvertinti kaip teisėti.
Taip žurnalistams trečiadienį sakė švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė.

„Iš esmės didelių pažeidimų nebuvo, kadangi Vyriausybės nutarimas leido „nuo iki” ir pasirenkant koeficiantą daugelio institutų tarybos nustatė didžiausią koeficientą. Bet turbūt didžiausia problema buvo ne pats koeficientas, bet priedai ir priemokos”, – sakė R.Žakaitienė.

Jos teigimu, šiuo metu ruošiami reikiamų dokumentų pakeitimai, kuriais bus detalizuojami kriterijai, kada priemokos ir priedai gali būti mokami.

„Galbūt bus priimtas sprendimas riboti jų dydį įvertinant bendrąjį atlyginimų dydį mokslo institucijoje”, – aiškino ministrė.

Ji teigė rugsėjį ketinanti susitikti su mokslo institutų tarybų pirmininkais

„Tikrai pats nutarimas yra labai demokratiškas, labai normalus, bet priimant sprendimus turbūt reikia įvertinti visas sąlygas, o ne galvoti tik apie vieną žmogų”, – atlyginimų skaičiavimo tvarką kritikavo ministrė.

Rugpjūčio pradžioje spaudoje pranešta, kad pagal mokslininkų organizacijų pageidavimus teisės aktus pakeitusi Vyriausybė atvėrė kelius algoms kilti, tačiau didžiausi pinigai nubyrėjo į vadovų kišenes, o paprasti mokslininkai liko priklausomi nuo vykdomų projektų komercinės sėkmės ir vadovo geros valios.

Tuomet pateikti duomenys parodė, kad direktorių tarnybinis atlyginimas kai kur pakilo daugiau nei 3 kartus.

Energetikos instituto vadovas Eugenijus Ušpuras pernai uždirbo 4782 litus, o dabar jam numatyta 18 860 litų mėnesio alga. Puslaidininkių fizikos instituto vadovas Steponas Ašmontas uždirba 14 145 litus, pernai jis gaudavo 6831 lito algą. Biotechnologijos instituto administracijos vadovui Kęstučiui Sasnauskui skirta 13 800 litų alga, pernai ji siekė 5294 litus.

Mokslo darbuotojų biudžetinių algų vidurkiai yra nepalyginamai mažesni. Energetikos institute – 2125 litai, Puslaidininkių fizikos – 1898 litai. Ypač menkai vertinama lituanistika – Lietuvių kalbos instituto mokslo darbuotojų vidurkis viso labo tik 1578 litai, nors direktorei Jolantai Zabarskaitei skirtas 9269 litų uždarbis.

Iki kitų metų sausio, kai bus iš naujo svarstomos direktorių algos, institutai neprivalo pakeisti sprendimo mokėti tokias dideles algas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.