Klaipėdiečiai atlaikė rinkų krizę

Uostamiesčio investuotojai stoiškai atlaikė pasaulio akcijų rinkas krėtusią karštligę.

Specialistai tokia tendencija stebisi ir kartu džiūgauja – esą į akcijas ar įvairius fondus savo lėšas investuojantys žmonės tampa sąmoningesni.

Finansų maklerio įmonės „Finasta” Klaipėdos skyriaus vadovo Renaldo Kulikausko pastebėjimu, daugelis šio regiono investuotojų yra pasirinkę ilgalaikę investavimo strategiją, todėl į akcijų rinkos nuosmukį reagavo gana santūriai.

R.Kulikausko tikinimu, kai kurie net suaktyvino investicijas – suskubo įsigyti gerokai atpigusių vertybinių popierių, tarp jų – ir investicinių fondų vienetų.

Tokį savo klientų elgesį „Finastos” darbuotojai stebi ir visoje šalyje.

„Tai patvirtina, jog Lietuvos investuotojai vis daugiau domisi investavimu ir suvokia, kad siekiant ilgalaikių investicinių tikslų atpigusias akcijas reikia ne parduoti, o skubėti pirkti”, – teigė R.Kulikauskas.

„Sampo” bei SEB Vilniaus banko atstovai taip pat sutartinai tvirtino, jog per šią korekciją investuotojų reakcija buvo netgi švelnesnė nei per ankstesniąsias.

R.Kulikausko teigimu, nerami situacija pasaulio akcijų rinkose po truputį keičiasi į gerąją pusę. Vis dėlto specialistai viltingus ženklus vertina atsargiai.

„Penktadienį JAV centriniam bankui sumažinus tarpbankinę palūkanų normą 0,5 procentinio punkto (iki 5,75 proc.) pasaulio akcijų indeksai tuojau pat šoktelėjo aukštyn. Tačiau žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, akcijų kryptis priklausys nuo to, kaip bus išspręstos JAV nekilnojamojo turto ir blogų paskolų rinkos problemos. Be to, negalima vienareikšmiai teigti, jog akcijų kainų kryptis bus aiški. Tikėtina, kad dar kurį laiką stebėsime nervingą prekybą – akcijų kursai tai smuktels, tai vėl kils”, – komentavo „Klaipėdos” pašnekovas.

Lietuvos bako Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis nesiėmė prognozuoti, ar pastarųjų dienų žinios apie atsigaunančias pasaulio akcijų rinkas jau leistų lengviau atsikvėpti ir Lietuvos investuotojams.

Specialisto teigimu, rinkas gali „uždegti” nauja informacija apie rimtesnius kokios nors finansų institucijos nuostolius.

„Dabartinė krizė pasaulio finansuose unikali tuo, kad dėl naujų rizikos išskaidymo ir perdavimo būdų investuotojams labai sunku suvokti, kas galiausiai patirs nuostolius dėl JAV antrarūšių būsto paskolų rinkos. Krizė kilo viename iš Amerikos rinkos segmentų, o nuostolių ratilai eina per visą pasaulį. Anksčiau būdavo žinoma, kad jei banko skolininkas tapo nemokus, tas bankas ir turės nuostolių. Šiais laikais egzistuoja gausybė priemonių, kaip bankui nusimesti tą riziką”, – komentavo R.Kuodis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.