Kitoks gyvenimo pažinimas

Rugpjūčio 10-18 dienomis Rukloje (Jonavos r.) atostogavę cukriniu diabetu sergantys jaunuoliai iš visos Lietuvos džiaugėsi galėdami sustiprėti, pasidalyti patirtimi su bendraamžiais, susirasti naujų draugų.

Stovykla Rukloje įsikūrusiame sveikatingumo centre-profilaktoriume „Atgaiva tau” vyko jau dešimtą kartą. Iš viso tai jau 17-oji stovykla, skirta diabetu sergantiems jaunuoliams, – anksčiau ji vyko Birštone. Jos rengėjai – Lietuvos vaikų ir paauglių, sergančių cukralige, asociacija bei Lietuvos medikų diabeto sąjunga. Pagrindinis rėmėjas – koncernas „Achemos grupė”.

Šiemet į Ruklą susirinko 47 jaunuoliai iš visos Lietuvos. Vadovaujant Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) gydytojui endokrinologui Vladimirui Petrenkai, su stovyklautojais bendravo 10 suaugusiųjų komanda, kurioje – ir kiti KMUK Endokrinologijos klinikos medikai. Pasak šios klinikos vadovo profesoriaus Gintauto Kazanavičiaus, tai vienintelė universitetinio lygio sergančiųjų šia liga stovykla Lietuvoje. Joje vadovais dirba anksčiau čia poilsiavusieji, o dabar – suaugę, dirbantys, gyvenimo patirties turintys žmonės.

Stovyklauti kviečiami tie, kuriems, Sergančiųjų cukralige vaikų registro duomenimis, tais metais sukanka šešiolika metų. „Įdomu, kad šiemet dalyvavusių vaikų amžius sutapo su mūsų stovyklos, pradėtos rengti 1991-aisiais, egzistavimo laikotarpiu”, – sakė ilgametis jos vadovas V.Petrenka.

Mokosi susigyventi su liga

Stovyklautojų aprūpinimas būtinomis jiems priemonėmis nuo veiklos pradžios ženkliai pagerėjo. Pavyzdžiui, prieš 10-12 metų jie teturėjo vieną visiems aparatėlį cukraus kiekiui kraujyje matuoti. Dabar tokiu aprūpinamas kiekvienas.

Svarbi programos dalis – interaktyvūs mokymai, kurių tikslas – išmokti susigyventi su savo liga. Tariamasi, kaip geriau ją valdyti, bendrauti su tėvais, aplinkiniais, diskutuojama ir kitomis temomis. Viena priežasčių, kodėl į stovyklą „Atgaiva tau” kviečiami šešiolikmečiai – šio amžiaus jaunuoliai sąmoningiau žvelgia į gyvenimą, gali geriau suvokti, kaip padėti sau.

Liga – sunkus išbandymas

Manoma, kad cukriniu diabetu serga 5 proc. Lietuvos gyventojų, vadinasi – net apie 150 tūkst. žmonių. Ši problema vis skaudesnė, jau įgauna kone epidemijos mastą. Pasak prof. G.Kazanavičiaus, kai plinta greitojo maisto vartojimas bei gausėja nutukusių žmonių, net ir vaikai pradeda sirgti pirmiau jiems nebūdingu II tipo cukriniu diabetu. I tipo cukrinis diabetas Lietuvoje nustatytas apie 750 vaikų bei jaunuolių iki 18 metų. Vaikystėje ar paauglystėje užklupusi liga tampa itin sunkiu išbandymu. Stovykloje sutikti žmonės padeda į gyvenimą su liga pažvelgti kitaip. Tą patyrė 1995-96 metais joje atostogavusi Aušra Kuorytė, jau ketvirtus metus į ją sugrįžtanti kaip vadovė. „Būti čia man tarsi įaugo į kraują, norisi grąžinti vaikams tai, ką iš esu gavusi pati”, – sako penkiolika metų cukrinio diabeto kamuojama jauna moteris. „Dažnas moksleivis vengia bendraamžiams prisipažinti sergąs, bijo tapti išskirtas iš kitų, slepia kylančius sunkumus, būtinybę nuolat leistis vaistus, jautriai reaguoja į aplinkinius, užsisklendžia savyje. O stovykloje jie sutinka drąsiai apie save kalbančių bendraamžių, kurie realiai žvelgia į ligą, bet kada gali pagelbėti”, – pasakojo A.Kuorytė.

Buvimas šioje stovykloje ir jai pačiai padėjo susigyventi su liga, suvokti, jog tai, kad sergi, žmogaus nedaro blogesniu ar kitokiu. „Išmokau laisvai bendrauti, atrasti save. Supratau, kad liga neužkerta kelio gyventi taip, kaip norisi”, – sakė sėkmingai dirbanti ir studijuojanti moteris.

Randa naujų draugų

Anot jos, atmosfera šioje stovykloje išties išskirtinė. Jos programoje gausu įvairių laisvalaikio, sporto užsiėmimų, susitikimų, kitų pramogų. Iš įvairių Lietuvos kampelių susirinkęs jaunimas vos ne iškart randa bendrą kalbą, susidraugauja. Ir pasibaigus poilsio laikui jie rengia susitikimus, susirašinėja. Ne vienas čia sugrįžta dar kartą. Pasak prof. G.Kazanavičiaus, būtų dar naudingiau, jei atsirastų galimybė panašias sveikatos žinių ir gyvenimo patirties suteikiančias stovyklas rengti ne tik vasarą, bet ir mokslo metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.