Alytaus pramonės parke kurtųsi įrengimų gamybos įmonės

Numatytame steigti Alytaus pramonės parke, kuris sušvelnintų socialinį smūgį Alytui ir padėtų atsitiesti visam regionui po „Alytaus tekstilės” bankroto, kurtųsi įrengimų gamybos bei kitos įmonės.

Šis parkas – viena iš pagrindinių Alytaus regiono ekonominių bei socialinių priemonių plano „Alytaus tekstilės” veiklos nutraukimo padariniams sušvelninti dalių. Planui jau pritarė Vyriausybė, o jo detalės pirmadienį buvo aptartos Ūkio ministerijoje vykusiame tarpžinybiniame pasitarime. Patikslinus jo punktus, planas bus teikiamas Vyriausybės posėdžiui.

Anksčiau buvo minima, kad planui įgyvendinti reikės apie 120 mln. litų, dabar konkrečios sumos neskelbiamos – jos bus detalizuotos pagal konkrečius projektus. Vis dėlto tam tikras orientyras yra. Anot Alytaus miesto mero Česlovo Daugėlos, dabartinėmis kainomis sutvarkyti 1 ha pramonės parko teritoriją ir pateikti jį verslui su atitinkama infrastruktūra reikia apie 750 tūkst. litų. Planuojama, kad Alytaus parkas pradiniame etape užims apie 60 ha plotą.

„Šį savaitgalį buvo vienas pokalbis telefonu. Viena įmonė norėtų statyti 15 tūkst. kvadratinių metrų ploto gamyklą įkurdama 500 darbo vietų moterims”, – sakė Č. Daugėla. Anot jo, yra ir daugiau pasiūlymų steigti stambias įmones.

Alytus, anot miesto mero, yra specifinis – jame vyrauja moterų nedarbas. Dabar miestui trūksta apie 4,5 tūkst. darbo vietų. Bedarbių miete yra apie 1,5 tūkstančio, dar tiek pat jų gretas papildys buvusių „Alytaus tekstilės” darbuotojų, be to, dar apie 2 tūkst. žmonių kasdien važinėja dirbti į Kauną, Vilnių ir Druskininkus.

Lėšų regiono atgaivinimo planui įgyvendinti numatoma ieškoti Alytaus miesto ir rajono savivaldybių bei valstybės biudžetuose, taip pat pasitelkti Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą.

Ūkio ministerijos valstybės sekretorius Gediminas Miškinis po pasitarimo teigė, kad priemonių plane atsirado ir naujų pasiūlymų. Jis akcentavo, kad plano nereikia sieti vien su „Alytaus tekstilės” padarinių švelninimo programa, nors jos fone regiono problemos geriau matomos. „Sunku išvesti tą liniją, kur yra ta kritinė riba, nors „Alytaus tekstilės” įvykiai situaciją tik paaštrino”, – sakė G. Miškinis. Anot jo, ir be šios įmonės bankroto Alytaus regionui investicijos yra būtinos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.