Premjero sudaryta darbo grupė dėl V.Pociūno kelia grėsmę prokurorų veiklos nepriklausomumui – prezidentas

Prezidento Valdo Adamkaus nuomone, premjero sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta tirti saugumo pareigūno Vytauto Pociūno žūties aplinkybes, kelia grėsmę Konstitucijoje ir įstatymuose nustatytam prokurorų veiklos nepriklausomumui.
„Prezidento nuomone, darbo grupės sukūrimas yra abejotinas, nes sukelia grėsmę Konstitucijoje ir įstatymuose nustatytam prokurorų veiklos nepriklausomumui. Tokių darbo grupių sukūrimo precedentas turėtų neigiamos įtakos teisinės sistemos stabilumui”, – BNS pirmadienį sakė prezidento patarėjas Lauras Bielinis.

Pasak jo, penktadienį, po to, kai buvo paskelbta apie premjero sudarytą darbo grupę dėl V.Pociūno, prezidentas susitiko su generaliniu prokuroru Algimantu Valantinu.

Anot patarėjo, pokalbio metu prezidentas pažymėjo, kad prokurorų atliktą tyrimą dėl prieš metus Baltarusijoje žuvusio V.Pociūno mirties aplinkybių gali įvertinti tik teismas ir paragino generalinį prokurorą kuo greičiau perduoti bylą teismui.

A.Valantinas savo ruožtu informavo, kad jis turi teismo prašymą ir byla bus perduota teismui.

Aptariant premjero sudarytos darbo grupės tikslingumą, A.Valantinas pareiškė, kad darbo grupės sukūrimą supranta kaip nepasitikėjimo atliktu tyrimu išraišką.

Tačiau, pasak L.Bilienio, prezidentas nemato pagrindo nepasitikėti prokurorų atliktu tyrimu.

Praėjusį penktadienį premjeras Gediminas Kirkilas sudarė specialią darbo grupę, kuri tirs prieš metus Baltarusijoje žuvusio V.Pociūno mirties aplinkybes.

Grupei vadovauja kultūros veikėjas, publicistas Vytautas Ališauskas, joje taip pat dirbs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas, generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, europarlamentarai Vytautas Landsbergis ir Aloyzas Sakalas, Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas, buvęs kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis, užsienio reikalų ministro patarėjas Jurgis Jurgelis.

Tačiau, pasak žiniasklaidos, premjero sprendimas sudaryti tokią darbo grupę šokiravo dalį teisininkų ir visuomenės veikėjų.

Jų nuomone, toks sprendimas ne tik prieštarauja Konstitucijai, bet ir kelia grėsmę, kad teisėsaugos institucijoms gali būti daromas spaudimas, pirmadienį rašo dienraštis „Lietuvos žinios”.

Kai kurie teisininkai teigia, kad G.Kirkilo sprendimas prieštarauja Konstitucijai. Pagal ją ir kitus įstatymus, premjeras nėra įpareigotas ir neturi teisės vertinti prokuratūros tiriamų bylų. Pagal Baudžiamojo proceso kodeksą, ikiteisminius tyrimus atlieka prokuratūra, o jos sprendimus gali keisti tik teismas.

Dienraščio žiniomis, prokuratūros vadovai apie naują komisiją sužinojo tik iš žiniasklaidos.

Anksčiau prokuratūros atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvos konsulate Gardine dirbęs V.Pociūnas 2006 metų rugpjūčio 23 dieną tarnybinės komandiruotės Breste metu žuvo per nelaimingą atsitikimą. Todėl Generalinė prokuratūra pernai lapkričio 30 dieną nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl 48 metų V.Pociūno žūties.

Liepos viduryje Generalinė prokuratūra paskelbė, kad atmeta V.Pociūno našlės, Lietuvos televizijos žurnalistės Liudvikos Pociūnienės prašymą atnaujinti tyrimą dėl jos vyro mirties ir paliko galioti pernai priimtą nutarimą užbaigti tyrimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Premjero sudaryta darbo grupė dėl V.Pociūno kelia grėsmę prokurorų veiklos nepriklausomumui – prezidentas"

  1. Dilys

    Bijoti grėsmės gali tik susitepęs rankas valdininkas. Komisijai vertėtų skirti dėmesį kas skleidė nešvarius gandus apie velionį,koks Belorusų saugumo[ gal ir mūsų] vaidmuo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.