„Sostinės dienos 2007” žada originalių ir įspūdingų renginių įvairovę

„Prisiliesk. Prisijunk. Pajausk!”. Tokiu šūkiu vedini, rugpjūčio 30 – rugsėjo 2 dienomis Vilniaus viešąsias erdves užkariaujančių „Sostinės dienų” organizatoriai šiemet tradiciškai žada ne vien daugelio pamėgtų renginių gausą. Tarptautiniame festivalyje sostinės gyventojų bei miesto svečių laukia ir keletas ypatingų renginių, kurie Lietuvos žiūrovams bus pademonstruoti pirmą kartą.

Rugsėjo 30 d. festivalio atidaryme stulbinantį reginį žada garsiojo „Žmogaus ant lyno” pasirodymas. Tai bus tarsi praėjusių metų „Oro stebuklų” projekto tęsinys – puikiai prisimename įspūdingą „Žmogaus-voro” Alain’o Robert’o kopimą į dangoraižį Europos aikštėje. Šiemet ištvermę, profesionalumą ir žmogaus galimybių ribas demonstruos garsusis lyno akrobatas Didier Pasquette (Didjė Pasket). Už lynu pereitą Temzės upę Londone į Guinesso rekordų knygą įrašytas akrobatas bandys pakartoti savo neprilygstamą kelionę Vilniuje – šįkart 15 metrų aukštyje tiesiai virš Katedros aikštės. Šis „Sostinės dienų” projektas, kuriame be „Žmogaus ant lyno” dar matysime įspūdingą ugnies spektaklį ir britų grupės „Zeep” koncertą, rengiamas kartu su Gatvės teatro festivaliu „Miraklis”.

Jau kitą dieną, rugpjūčio 31 d. atidaromame „Dūzgiančiame Gedimino prospekte”, pagrindinėje sostinės „arterijoje”, kaip ir kasmet prasidės meninis šurmulys, truksiantis visas tris savaitgalio dienas. Čia tradiciškai veiks gausybė dailės galerijų, kavinių bei restoranų, vyks senųjų amatų pristatymai, muzikos grupių bei šokio kolektyvų pasirodymai, o taip pat gatvės teatrų festivalis, įtrauksiantis ne tik įspūdingų lėlių spektaklius bei pantomimos vadinimus, bet ir pačius miestiečius į netikėtas teatrines akcijas. Iš viso „Dūzgiančiame prospekte” numatoma virš 30 renginių.

Didieji „Sostinės dienų” koncertai tradiciškai bus rengiami Katedros aikštėje. Rugpjūčio 31-osios vakarą numatomas orginalus madų, muzikos, šviesos ir lazerių šou „GARSŲ KAUKĖS”, kur bus parodytos įspūdingiausios Juozo Statkevičiaus kostiumų kolekcijos, Dalios Ibelhauptaitės režisuotų operų „Bohema” ir „Kaukių balius” fragmentai, gros vilniečių mėgstamos grupės „Pieno lazeriai”, „Happyendless DJ Team” bei sparčiai kylantis e-muzikos kolektyvas „Fusedmarc”.

Rugsėjo pirmąją visus pradedančius naująjį mokslo metų sezoną Katedros aikštėje sveikins Andrius Mamontovas su savo grupe. „Žiūrovų laukia malonus siurprizas – specialiai Vilniaus „Sostinės dienų” festivaliui Andrius pritaikė savo žinomą dainą, kurios premjera įvyks būtent šiame koncerte”, – paslapties šydą praskleidė „Vilniaus festivalių” generalinis direktorius Remigijus Merkelys.

Paskutinę Vilniaus fiestos dieną užsibūti namuose tikrai nepatartina – jau nuo pat ryto Katedros aikštėje vyks visos Lietuvos neįgaliųjų šventės „Tau, Vilniau!” renginiai. O popietę savo vairavimo sugebėjimus naujausiais automobilių modeliais demonstruos žinomos Lietuvos muzikos žvaigždės bei populiarios žurnalistės – T.Vrublevskio gatvėje prie Katedros aikštės tradiciškai numatomas „MiniRalio” renginys (SEB lizingo taurė 2007).

Rugsėjo 2-ąją „Sostinės dienų” uždarymui numatyta smagi muzikinė dovana vilniečiams bei miesto svečiams – kultinės latvių grupės BRAINSTORM koncertas.

„Sostinės dienų” renginiai tradiciškai vyks ne tik dienos ar vakaro metu – festivalyje numatytos „Sostinės kino naktys” nuo 23 val. pakvies į Mokytojų namų kiemelyje rengiamą specialią „Tinklų” ir „Vilniaus kino šortų” trumpametražių filmų programą (rugpjūčio 31 d.) ir į RGB parengtą reklaminių vaizdo klipų-filmų kolekciją (rugsėjo 1 d.).

PAGRINDINIŲ RENGINIŲ PROGRAMA

Rugpjūčio 30 d., 21.00-23.00 val.

Katedros aikštė

SOSTINĖS DIENŲ atidarymo renginys „Ore ir ugnyje…”

Žmogus ant lyno. Garsiojo lyno akrobato Didier Pasquette ėjimas lynu ilgiausiu atstumu virš Katedros aikštės. Įžymusis žmogus ant lyno – net tik neprilygstamas akrobatas, bet ir įrašytas į Guiness rekordų knygą už lynu įveiktą ilgiausią atstumą virš Temzės upės Londone.
Grupės ZEEP (Didžioji Britanija) koncertas.
Specialus ugnies spektaklis ir šventiniai fejerverkai.

Rugpjūčio 31 d. – rugsėjo 2 d., 12.00–23.00 val.

Gedimino prospektas nuo Katedros iki Savivaldybės aikštės

DŪZGIANTIS PROSPEKTAS

Gedimino prospekte išvysime gausybę dailės galerijų, kavinių, restoranų, senųjų amatų pristatymus, įvairių muzikinių grupių pasirodymus, gatvės teatrų festivalį, įspūdingus lėlių ir pantomimos spektaklius – nesustojantį meninį šurmulį pagrindinėje sostinės „arterijoje”. Iš viso – daugiau kaip 30 renginių.

Šių metų DŪZGIANTIS PROSPEKTAS – gyvas, netikėtas, spontaniškas muzikos, šokio, judesio, teatrinės improvizacijos, literatūros, poezijos ir kitų menų bei kultūrų katilas Gedimino prospekte.

Veiksmas prospekte vyks dviejose scenose: Didžiojoje – prie Vilniaus gatvės – ir Mažojoje – prie Nacionalinio dramos teatro. Rugpjūčio 31 d., rugsėjo 1 d. ir 2 d. DŪZGIANČIAME PROSPEKTE pasirodys:
Grupės InCulto”, „SheeZzanova”, „Sportas”, „Flamingo”, tradicinės muzikos atlikėjai iš THAITI, vaikų popgrupių kolektyvai, metų atradimas – dainininkė Alina Orlova, Džeraldas Povilaitis ir grupė, rusų, karaimų, lenkų, totorių atlikėjai, Arkadijus Vinokuras, Benas Šarka, Ansamblio „Sutaras” ir D.Pulausko džiazo grupės projektas „Vilniuj buvau, dūšia mano”, Kauno lėlių teatro muzikinių parodijų spektaklis „Muzikaliosios lėlės”, Renesanso šokiai „Festa Cortese”, Linijinių šokių programa „Kas kaip moka, tas taip šoka”, Teatrinio judesio projektas „Žmogus žemėje”, projektas „Capoeira”, projektas „Popsas kitoniškai” – grupė NĖR ČIA KO: trys kanklininkės ir būgnas, Kauno Pantomimos teatro „Linksmosios miniatiūros / Gyvosios skulptūros”, Autorinės dainos valanda – aktorius Saulius Bareikis ir Andrius Kulikauskas, DJ’aus Andriaus Rugevičiaus projektas „Muziką kuria vilniečiai”, „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009” projektas „Haiku Vilniui”, Vakaro diskusijų projektas, Kultūrinės diskusijos apie Vilniaus ateitį ir kt.

Rugpjūčio 31 d., 21.00–23.00 val.

Katedros aikštė

Didysis SOSTINĖS DIENŲ koncertas Katedros aikštėje

„GARSŲ KAUKĖS”: madų, muzikos, šviesos ir lazerių šou

Įspūdingiausios Juozo Statkevičiaus kostiumų kolekcijos, Dalios Ibelhauptaitės režisuotų operų „Bohema” ir „Kaukių balius” fragmentai, grupių „Pieno lazeriai”, „Happyendless DJ Team”, „Fusedmarc” pasirodymai.

Rugpjūčio 31 d., 23.00–01.00 val.

Mokytojų namų kiemelis

SOSTINĖS KINO NAKTYS

Speciali „Tinklų” trumpo metražo filmų programa ir „Vilniaus kino šortai”

Tarptautinio mažųjų kino formų festivalio „Tinklai” 2006 metų nugalėtojai:

•Prizas „Auksinis žiūrovas”

„Retos eksporto prekės, reg.” rež. Jalmari Helander (2003, Suomija)

•Prizas „Sidabrinis žiūrovas”

„Suderinimas”, rež. Jose Mari Goenaga (2005, Baskų kraštas)

•Prizas „Bronzinis žiūrovas”

„Revoliucija”, rež. Xavier Diskeuve (2006, Belgija)
•”Tėviškė”, rež. Lars Arrhenius & Johannes Müntzing (2006, Švedija)
Tarptautinio mažųjų kino formų festivalio „Tinklai” 2007 metų karuselė: linksmi trumpametražiai filmai iš Didžiosios Britanijos, Suomijos, Vokietijos, Norvegijos, Prancūzijos, Belgijos, Švedijos, Rusijos ir Estijos.

„Vilniaus kino šortai” – trumpametražių filmų programa iš geriausių Europos kino mokyklų

VILNIAUS KINO ŠORTAI pristato geriausius studentų darbus iš Europos kino mokyklų. Šioje programoje surinkti filmai, nugalėję įvairiose festivalio kategorijose bei sulaukę daugiausia žiūrovų simpatijų. Festivalis „Vilniaus kino šortai” kiekvienais metais vyksta „Skalvijos” kino centre, jame dalyvauja ne tik filmai, bet ir jaunieji kino kūrėjai.

Vaidybiniuose, dokumentiniuose, animaciniuose, eksperimentiniuose filmuose galima pamatyti, kuo gyvena kitų šalių jaunimas, į kokius klausimus jie mėgina atsakyti, kokie jų ieškojimai, atradimai, kokias tradicijas puoselėja kiekviena kino mokykla.

•”My Date from Hell” (animacija, 2006, Vokietija)

Jei manote, kad velnias yra blogas, nuodėmingas ir šlykštus vaikinas, pakeisite savo nuomonę, išvydę istoriją apie tai, kaip jis ieško savo svajonių merginos. Ten, kur yra meilė, net ir velnias turi širdį.

•”Before You Hit the Ground” (vaidybinis, 2006, Švedija)

Sapne numirti neįmanoma. Visuomet atsibundi prieš pat atsitrenkdamas į žemę. Tačiau jei išmoktum kontroliuoti savo sapnus, gal sužinotum, kas nutinka po mirties?

•”Zu-Zu Family” (animacija, 2007, Bulgarija)

Kiekvieną dieną skubame ir gyvename didžiulėje įtampoje. Ar tikrai verta taip gyventi?

•”Fair Trade” (vaidybinis, 2006, Vokietija)

Tarp vadinamojo „Trečiojo pasaulio” ir industrinių šalių yra pats trumpiausias kelias – Gibraltaro sąsiauris. Kita vertus, tai siena tarp dviejų pasaulių. Šiame filme pasakojama viena iš daugelio kasdienių istorijų.

•”At the Datcha” (dokumentinis, 2006, Lenkija)

Atostogos „dačioje” – tai paskutinis mūsų civilizacijos iššūkis. Kaip eilinė šeima šį iššūkį priims? Filmo kūrėjai stebi gyvenimą iš šalies, tačiau nevengia komiškų ir ironiškų situacijų.

Rugsėjo 1 d., 21.00–23.00 val.

Katedros aikštė

Didysis SOSTINĖS DIENŲ koncertas Katedros aikštėje

Andrius Mamontovas ir grupė

Rugsėjo 1 d., 23.00–01.00 val.

Mokytojų namų kiemelis

SOSTINĖS KINO NAKTYS

RGB reklaminių vaizdo klipų–filmų programa

„RGB reklamos naktyje” reklama bus ne tik rodoma – čia ji jungsis su muzika, vizualiniais menais, netgi įgaus formą. Žiūrovai į „RGB reklamos naktį” pateks jau prie įėjimo – arkoje įrengtuose ekranuose reklamos vaizdus keis muzikiniai klipai. Renginys prasideda muzikine tema: visi norintys gros instrumentais. Ši interaktyvi muzika netruks peraugti į interaktyvius vaizdus, kuriuos projektuos trys scenos projektoriai. Į vaizdus pamažu įsiterps reklamos nuotrupos, kol galiausiai viskas išsivystys į pirmąjį reklaminį klipą. Vaizdams muzika „akomponuos” ne tik scenoje. Lengvi atmosferiniai vaizdai bus projektuojami ir ant šoninių pastato sienų. Visi vaizdai, kurie bus parodyti „RGB reklamos naktyje”, yra Lietuvos specialistų darbai, skirti šalies ir užsienio rinkai. Renginiui nenumatytas konkretus scenarijus – viskas vyks gyvai improvizuojant: vaizdus keis komercinė reklama, ją pertrauks audiovizualiniai kūriniai, savo ruožtu persipinsiantys su reklamos klipais. Tam RGB specialistai naudos specialią įrangą ir paruoš specialią video medžiagą.

Rugsėjo 2 d., 11.00–16.00 val.

Katedros aikštė

Respublikinė neįgaliųjų šventė „Tau, Vilniau!”

Jau penktą kartą per „Sostinės dienas” Vilniuje, Katedros aikštėje, vyks šventė „Tau, Vilniau!”. Respublikinę neįgaliųjų darbų parodą-mugę ir koncertą rengia Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja”.
Šventė tapo tradiciniu Vilniaus miesto kultūriniu renginiu, kuris prisideda prie neįgaliųjų ir sveikųjų žmonių suartėjimo. Ši šventė – tai galimybė neįgaliems žmonėms parodyti visuomenei savo kūrybinius ir darbinius pasiekimus bei neišsenkančią dvasios stiprybę. Į šventę suvažiuos apie 2000 neįgaliųjų.
Mugėje savo darbus eksponuos ir pardavinės neįgalieji liaudies amatų meistrai, namudininkai iš įvairių Lietuvos vietų. Vilniečiai ir miesto svečiai turės galimybę apžiūrėti ir įsigyti suvenyrų, meninių dirbinių, pasiklausyti kaimo kapelų pasirodymų, šauniai pasilinksminti.
Renginius ves Nijolė Stankevičiūtė ir Juozas Šalkauskas.
11.00 – 11.45 val. – Koncertas „Sveiki gyvi, sveteliai”. Dalyvauja įvairių žanrų neįgaliųjų meno saviveiklos kolektyvai: kaimo kapelos, ansambliai, teatro trupės ir kiti.
11.45 – 12.00 val. – Profesionalių muzikantų sveikinimas šventės dalyviams. Dalyvauja: choras „Vilnius”, Lietuvos kariuomenės garbės sargybos orkestras.
12.00 – 12.25 val. – Iškilmingas šventės atidarymas. Dalyvauja: šventės globėja Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, Vilniaus m. savivaldybės atstovai.
12.10 – 16.00 val. – Neįgaliųjų darbų paroda-mugė.
12.30 – 13.45 val. – Šv. Mišios Arkikatedroje Bazilikoje.
13.50 – 15.30 val. – Geriausių respublikos neįgaliųjų muzikos kolektyvų koncertas.
14.00 – 15.00 val. – Dailės akcija vaikams ir jaunimui „Tau, Vilniau!”.
15.30 – 16.00 val. – Iškilmingas šventės uždarymas, baigiamasis koncertas. Dalyvauja:
nacionalinis neįgaliųjų „Spalvų muzikos” orkestras, dainininkai Jurgis Brūzga ir Lidija Rasutis.

Rugsėjo 2 d., 16.00–18.00 val.

Vrublevskio gatvė prie Katedros aikštės

MINI-RALIS

SEB lizingo taurė 2007

Naujausiais automobilių modeliais slalomo lenktynėse rungsis Lietuvos muzikos žvaigždės ir populiarios žurnalistės:

Vytautas Juozapaitis, Pavelas Giunteris, Česlovas Gabalis, Gytis Paškevičius, Alanas Chošnau, Eduardo Chimenez, Maxas (Biplan), Laurynas Šarkinas (Saulės Kliošas), Daiva Kaikarytė („Stilius”), Inga Junčienė („Lietuvos rytas” – „Greitkelis”), Agnė Žemaitytė („Klubas”), Toma Jonuškaitė („Versus”), Daina Žemaitytė („Žmonės”), Živilė Vaškytė („Labas rytas”), Kotryna Sokolovaitė („Pravda”), Kristė Budraitytė (FHM).

Rugsėjo 2 d., 21.00-23.00 val.

Katedros aikštė

SOSTINĖS DIENŲ didysis uždarymas

Populiariosios latvių grupės BRAINSTORM koncertas vilniečiams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "„Sostinės dienos 2007” žada originalių ir įspūdingų renginių įvairovę"

  1. Jura

    Kur galima įsigyti BILIETUS į Rugpjūčio 31-osios vakare numatomą orginalų madų, muzikos, šviesos ir lazerių šou „GARSŲ KAUKĖS”, kur bus parodytos įspūdingiausios Juozo Statkevičiaus kostiumų kolekcijos, Dalios Ibelhauptaitės režisuotų operų „Bohema” ir „Kaukių balius” fragmentai, gros vilniečių mėgstamos grupės „Pieno lazeriai”, „Happyendless DJ Team” bei sparčiai kylantis e-muzikos kolektyvas „Fusedmarc”?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.