Lenkijos premjeras mano, kad šalies opozicija pernelyg priklausoma nuo Vokietijos

Lenkijos ministras pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) sekmadienį apkaltino didžiausią šalies opozicinę partiją, esą ši yra pernelyg priklausoma nuo Vokietijos, o jos lyderis „susižavėjęs” Lenkijos vakarine kaimyne.
Praėjusią savaitę žlugus valdančiajai koalicijai ir kilus pirmalaikių rinkimų perspektyvai, J.Kaczynskis ir jo valdančioji dešinioji partija vis stipriau ima apeliuoti į antivokiškus rinkėjų jausmus, kad šie kuo labiau pajustų skirtumus tarp partijų.

Tam tikrą Lenkijos rinkėjų dalį, ypač vyresnio amžiaus, nacionalistinė retorika veikia labai sėkmingai. Jie gauna progų prisiminti brutalią Vokietijos okupaciją Antrojo pasaulinio karo metu.

Duodamas interviu savaitraščiui „Wprost” J.Kaczynskis sakė, kad vyriausybė, jeigu jai vadovautų opozicinė „Pilietinė platforma” (PO), nutoltų nuo dabartinės griežtos užsienio politikos, ypač turint galvoje tai, ką premjeras vadina lygia partneryste su Vokietija.

„(Pilietinė) Platforma yra per daug priklausoma nuo vokiečių”, – sakė J.Kaczynskis interviu, kurio ištraukos buvo publikuotos „Wprost” interneto svetainėje.

„PO yra stipriai integruota į Europos liaudies partijos struktūrą, o tai, deja, reiškia, kad pritariama Vokietijos dominavimui”, – teigia premjeras.

Centro dešinioji PO yra didžiausios Europoje transnacionalinės politinės Liaudies partijos (EPP) narė. Jai taip pat priklauso ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjunga.

J.Kaczynskio partija „Įstatymas ir teisingumas” priklauso europarlamentinei „Sąjungai už tautų Europą” (AEN), kuri vienija nacionalistinės pakraipos partijas.

Lenkijos santykiai su Vokietija šiuo metu prasčiausi per pastaruosius dešimtmečius. J.Kaczynskis kaltina Vokietiją siekimu dominuoti Europos Sąjungoje ir ragina priimti įstatymą, kuris užkirstų kelią nuosavybės, likusios Lenkijos teritorijoje po Antrojo pasaulinio karo, grąžinimą vokiečiams.

J.Kaczynskis kaltina „Pilietinės platformos” lyderį Donaldą Tuską rodant „politinį susižavėjimą vokiškumu”. D.Tuskas taptų premjeru, jeigu jo partija, kaip prognozuoja apklausų rezultatai, laimėtų būsimus rinkimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.