Pasislėpti neužtemdžius namų padės žaliuzės

Pirmiausia reikėtų atsakyti sau į klausimą, kokia yra kambario paskirtis ir atkreipti dėmesį, į kurią pasaulio šalį orientuoti langai.

Tokį patarimą besirenkantiems žaliuzes duoda jomis prekiaujančių įmonių atstovai.

Nuo atsakymo į minėtus klausimus priklausys ir pačių lango uždangų – vertikalių bei horizontalių žaliuzių, roletų, romanečių, tinklelių nuo vabzdžių, – ir audinių pasirinkimas.

Pasirinkimas priklauso ir nuo langų. Jei jie plastikiniai, asortimentas yra didelis, tinka prie lango rėmo montuojamos žaliuzės ir roletai. Lango angą tuomet dar galima dekoruoti ir užuolaidomis. Mediniams langams kai kurie gaminiai pritaikomi, o kai kurie montuojami ant lango nišos arba prie lubų.

Ir nuo karščio, ir nuo šalčio

Firma „Lauresta” pasakoja, kad horizontalių žaliuzių atsiradimo istorija siekia 1770 metus. Šis išradimas priklausąs Venecijos pirkliui, turėjusiam gražuolę žmoną. Laukdama vyro ji dienų dienas rymodavusi prie lango, o pirklys ėmęs pavydėti, kad gondolomis pro šalį plaukiantys vyrai žiūri į jo jaunąją žmoną. Nuo svetimų akių pirklys ją paslėpė visus langus užvėręs langinėmis, tačiau vėliau tamsiuose namuose laiką leidžiančios žmonos jam pagailo. Taip ir atsirado žaliuzės, slepiančios żmoną nuo praplaukiančiųjų akių, bet kartu ir netrukdančios jai džiaugtis dienos šviesa.

Pasak UAB „Dextera” Klaipėdos filialo direktoriaus Ričardo Liepinaičio, horizontalios žaliuzės savo funkcionalumu, ko gero, yra tobuliausios. Jomis galima puikiai apsisaugoti nuo saulės, reguliuoti į patalpą patenkančios šviesos srautą, sykiu ir likti nematomam.

Horizontalios žaliuzės paprastai siūlomos vonios kambariui ar virtuvei, nes jos ne tokios jautros drėgmei kaip roletai. Žaliuzės neuždengia lango ir neleidžia jam rasoti.

R. Liepinaitis pabrėžia, kad neturėtų būti tokio prietaro, jog horizontalios arba vertikalios žaliuzės tinka tik biurams – jeigu dera prie viso interjero, jos puikiausiai tinka ir namuose.

Išskirtinį interjerą papuoštų medinės žaliuzės.

Mažiems langams labiau patariamos žaliuzės su siauresnėmis juostelėmis, dideliems – su didesnėmis. Vertikalios, anot R. Liepinaičio, ypač įspūdingai atrodo ant aukštų langų.

Norintiems apsisaugoti nuo karštos saulės R. Liepinaitis patartų rinktis apsaugines žaliuzes, montuojamas išorėje. Jos atlieka ne tik apsauginę funkciją, bet ir paslepia nuo akių, taip pat vasarą efektyviai sulaiko šilumą, kad patalpa neprikaistų, o žiemą tarnauja kaip papildomas barjeras nuo vėjo bei šalčio.

Didžiulius langus galima uždengti ir pas mus kol kas nelabai įprastomis širmomis, dar vadinamomis panelinėmis žaliuzėmis. Jos gali turėti iki penkių bėgelių, o vieno panelio plotis siekia 0,4-1,2 metro. Montuojamos prie lubų ar nišų šios žaliuzės patalpoje sukuria ypatingą atmosferą, nes slankiodami audiniai persidengia. Jomis taip pat galima atskirti patalpas, pavyzdžiui, virtuvę nuo svetainės.

Apsaugoti ekraną – atspindintys

Horizontalias bei vertikalias žaliuzes savo populiarumu šiuo metu lenkia roletai. Anot „Laurestos” atstovų, jie ne tik puikiai atlieka tiesioginę užuolaidų funkciją, suteikia jaukumo, bet ir neužgožia erdvės. Laisvą palangę galima papuošti gėlėmis. Roletai yra ir praktiškesni nei užuolaidos, nes tekstiliniai audiniai, iš kurių jie gaminami, yra impregnuoti.

Pasak „Dexteros” Klaipėdos filialo vadovo, nuo kambario paskirties priklausys, kokius audinius geriausia rinktis. Miegamuosiuose tiks tamsesni ir tankesni audiniai, arba nepralaidūs šviesai.

Ten, kur dirbama kompiuteriu arba žiūrimas televizorius, patariama rinktis saulę atspindinčius audinius. Pietinėje pusėje roletai iš tokių audinių taip pat labai tinkami – jie ne tik slepia nuo žvilgsnių, bet ir neleidžia įkaisti patalpai. Šiaurės pusėje paprastai pasirenkami šviesesnių atspalvių, skaidresni audiniai.

Beje, galima rinktis ne tik tekstilę – įdomūs ir įspūdingi yra bambukiniai ar iš kitų natūralių medžiagų gaminami roletai.

„Laurestos” atstovai pastebi, kad roletams dažniausiai renkamiesi smėlio, pilkšvos, švelniai rožinės ar kitos šviesios spalvos audiniai. Ryškiaspalviai, raštuoti ir ornamentuoti retesni, dažniau mėgstami individualiuose namuose.

Pasak „Dextera” Klaipėdos filialo direktorius R. Liepinaičio, jei žmogus keliasi į naują būstą ir dar nežino, kokia bus vieno ar kito kambario paskirtis, kaip bus išdėstyti baldai, siūloma pirmiausia ten pagyventi bent savaitę, suprasti, kas ir kur bus, o tada jau bus aišku, kas tiks ant lango.

Be to, žinodami, kaip bus apstatytas kambarys, meistrai galės parinkti patogią žaliuzių valdymo pusę.

Roletus galima montuoti ir ant stoglangių. Tai ypač aktualu miegamuosiuose, nes pro stoglangį labai anksti įspįsta saulės šviesa.

R. Liepinaitis atkreipia dėmesį, jog pasitaiko, kad žmonės įsirengia žiemos sodus su didžiuliais langais ir tikisi, kad vasarą ten bus maloniausia patalpa, tačiau dėl karštos saulės tenka nusivilti. Tinkamai parinkta lango uždanga padės išspręsti ir šią problemą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pasislėpti neužtemdžius namų padės žaliuzės"

  1. Melody

    Gan informatyvus įrašas. Aš taip esu tokios nuomonės, kad vertikalios žaliuzės yra ne tik biurams. Tai tai tik prietaras.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.