Iš JAV deportuojamo bendradarbiavimu su naciais kaltinamo lietuvio ateitis Lietuvoje neaiški

Bendradarbiavimu su naciais kaltinamo 91-erių lietuvio Vlado Zajančkausko ateitis Lietuvoje neaiški, nes JAV sprendimas deportuoti jam dar neinkriminuoja nusikaltimų žmoniškumui, teigia prokuroras.

Kaip BNS penktadienį sakė Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius, JAV teismo sprendimas yra ne baudžiamojo, o administracinio pobūdžio, kuriuo siekiama ne nuteisti už genocidą, o pritaikyti atsakomybę už imigracijos taisyklių pažeidimą.

Prokuroro teigimu, Lietuva teisinio V.Zajančkausko persekiojimo imsis tik tuo atveju, jei JAV atstovai Lietuvai perduos ikiteisminio tyrimo medžiagą bei nuosprendžio, konstatuojančio nusikaltimą žmoniškumui, dokumentus.

Prokuroras taip pat sakė, jog, nepaisant to, kad V.Zajančkauską nurodyta deportuoti į Lietuvą, nereiškia, kad jis į Lietuvą atvyks, nes, prokuroro žiniomis, jo žmona yra lenkų tautybės, o „amerikiečiai į Lietuvą jo nelydės”.

Ketvirtadienį buvo paskelbtas JAV imigracijos teismo sprendimas, kuriuo buvo konstatuota, kad V.Zajančkauskas prisidėjo 1943 metais „brutaliai likviduojant” Varšuvos žydų getą ir nurodyta deportuoti jį į Lietuvą.

2005 metų sausį JAV federalinis teismas iš V.Zajančkausko nutarė atimti Jungtinių Valstijų pilietybę .

Prieš 1940 metų okupaciją V.Zajančkauskas tarnavo Lietuvos armijoje, vėliau buvo inkorporuotas į lietuviškąją Sovietinės armijos diviziją. Po metų jį sulaikė vokiečių kariai ir jis tapo karo belaisviu. 1942 metais naciai lietuvį perverbavo.

Kaltinimai V.Zajančkauskui buvo grindžiami nacių sudarytais sąrašais, kurie rodo, kad jis buvo vienas iš pusketvirto šimto sargybinių, 1943 metų balandžio 17 dieną dalyvavusių reiduose per Varšuvos žydų geto likvidavimo operaciją.

V.Zajančkausko advokatai teigė, kad nacių sąrašai nėra patikimas įrodymas, jų nepatvirtina jokie kiti įrodymai ar liudininkų parodymai.

Nacių talkininkus persekiojantis Teisingumo departamentas kaltino V.Zajančkauską melavus apie savo praeitį, kai imigravo į Ameriką iš Austrijos 1950-aisiais ir po šešerių metų gavo JAV pilietybę.

V.Zajančkauskas pripažino, kad nepasakojo imigracijos pareigūnams apie tarnybą Travnikuose 1943-aisiais, bijodamas, jog tai sulėtins jo imigracijos procedūrą, bet tikino, kad jis ten nedarė nieko kito, tik darbavosi vietos užeigoje.

Teisingumo departamento duomenimis, Varšuvos gete gyveno apie 40 tūkst. žydų, iš kurių apie 7 tūkst. buvo išvežti į Treblinkos mirties stovyklą, tūkstančiai buvo išvežti į darbo ir koncentracijos stovyklas ar mirė besipriešindami

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "Iš JAV deportuojamo bendradarbiavimu su naciais kaltinamo lietuvio ateitis Lietuvoje neaiški"

  1. Grinkis

    Na.Medininkų žudikų prikabinti negali, o Zajančkauską po 60 metų senumo įvykių bandys tempti prie virvės.Amžius – ne riba. Tik stribai per seni teisti. Kas ten Amerikoje taip persekioja lietuvius ir fabrikuoja bylas? Juk buvo ir komunizmo genocidas. Pasaulio sotieji tyli.

  2. lAmerikos lietuve

    Kas persekioja Amerikoje?? Prakeikti ZYDAI. Tai didziausias palaulio amaras.Jie valdo Amerikos valdzia savo pinigais, bet ne amerikiecius. JIE CIA YRA NEKENCIAMI. Taip kaip dabar zydai veda savo politika, tai ir vel uzsitrauks kita holikosta. Butu gerai, kad ir dabartinis Amerikos prezidentas Bush ir viseprezidentas Chany butu ju tarpe.LIETUVEI BUKITE ATSARGUS, NEISILEISKITE ZYDU I LIETUVA. NEISILEISKITE JU I TELEVIZIJA, RADIJA ,SPAUDA, NEPARDUOKITE JIEMS LIETUVOS ZEMES IR KITO NEKILNOJAMO TURTO. KIEK SKAITAU INTERNETE,KAD AMERIKOS ZYDAI LIETUVOJE REIKALAUJA NEVA ZYDU TURTO. VARYKITE TUOS ZYDUS LAUK.
    Jau gana LIetuvos valdzia privatizavo sau Lietuvos pilieciu nekilnojama turta, o dar zydai prisides, tai ta Lietuvele liks visai nualinta.
    Kada mano tevai gryzo is Sibiro, jiems net negalima buvo gyventi Kaune ar kitam mieste, jie turejo apsigyventi kaime. Mano tevai turejo namus Kaune.
    Jie neseniai mire neatgave savo turto.
    Jeigu si LIetuvos valdzia,[ kuri irgi yra Lietuvai amaras] pradetu pataikauti zydams, tai TURITE VERSTI LIETUVOS VALDZIA LAUK KARTU SU ZYDAIS
    SEKMES LIETUVEI.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.