Akademinės kultūros paieškos – į Kražius

Senosios akademinės dvasios ieškojimai iš sostinės persikelia į Kražius (Kelmės raj.), kur atstatoma XVII a. pradžioje Jėzuitų įkurta Kolegija. Šiandien čia viešosiomis paskaitomis apie senąją akademinę kultūrą startuoja Kražių festivalis.

Festivalio viešųjų paskaitų tikslas – pokalbyje su bendruomene ieškoti sąsajų tarp senosios akademijos idealų ir dabartinių aukštojo mokslo idėjinių pamatų.

„Jėzuitų kolegija ir tiesos, grožio ieškojimas anais laikais buvo neatskiriami. Šiandien galime pastebėti tam tikrą šių vertybių praradimą. Istorinių tiesų permąstymas, gyvas santykis ir nuolatinis ieškojimas – kelias į tikrosios akademijos sugrįžimą”, – teigia vienos iš paskaitų autorius, filosofijos mokslų daktaras Mantas Adomėnas.

Anot jo, Kražiai itin tinkama vieta senosios akademijos tyrinėjimams. „Tikrųjų vertybių verta ieškoti ten, kur jų ištakos. Įdomu pasvarstyti: Kražiai galėjo būti akademiniu centru, o ne Vilnius?”, – provokuoja filosofas.

Kražių festivalis žada ir daugiau staigmenų: jungtinė Vilniaus universiteto ir Kražių gimnazijos auklėtinių trupė pristatys judesio spektaklį „Baroko himnai”, festivalio scenoje pirmą kartą bus pademonstruota Italijos Mocartu vadinamo Giovanni Battista Pergolesi opera „Tarnaitė ponia”. Žiūrovų taip pat laukia realybės šou „Kelias į žvaigždes” nugalėtojo Merūno koncertas, kitos pramogos.

„Šis festivalis – mozaika kultūrinių, istorinių ir socialinių iniciatyvų, atkreipiančių dėmesį į didingą LDK laikų Kražių miestelio paveldą. Tradicijos čia suprantamai kalba kiekvienam, radusiam laiko sugrįžti į save”, – kalba viena festivalio koordinatorių Agnė Zalanskaitė.

Šių metų festivalyje tikimasi sulaukti per 15000 lankytojų iš Žemaitijos ir visos Lietuvos.

Daugiau informacijos apie Kražių festivalį: www.kraziufestivalis.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Akademinės kultūros paieškos – į Kražius"

  1. juratė

    Labai laukiame Agnės ir Radzio

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.