Liustracijos komisijai vadovės neieškoma

Naujasis Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas neskuba ieškoti pamainos atsistatydinusiai Liustracijos komisijos pirmininkei – pirmiausia jis norėtų pasitarti su Seimo nariais ir sulaukti Liustracijos įstatymo pataisų.

Kaip penktadienį rašo „Lietuvos žinios”, prieš mėnesį Liustracijos komisija liko be vadovės. Iš pareigų buvo atleista prieš metus norą atsistatydinti pareiškusi Dalia Kuodytė.

Liustracijos komisijos pirmininką tvirtina Seimas VSD generalinio direktoriaus teikimu. Prieš mėnesį atleidęs D.Kuodytę, naujasis saugumo šefas Povilas Malakauskas apie jos įpėdinį komisijoje kol kas negalvoja. Galimos kandidatūros į Liustracijos komisijos pirmininko vietą gali būti pradėtos svarstyti tik rudenį, prasidėjus Seimo sesijai. P.Malakauskas nusižiūrėtus kandidatus norėtų aptarti su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariais. VSD svarstoma galimybė ne tik siūlyti kandidatus parlamentarams, bet ir prašyti, kad Seimo NSGK pateiktų savo siūlymus.

„Tačiau kol kas sunku pasakyti, ar kandidatūros tik bus teikiamos komitetui, ar drauge su parlamentarais ieškoma konsensuso”, – dienraščiui sakė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

Pagrindinė kliūtis departamentui svarstyti galimus pretendentus į Liustracijos komisijos pirmininkus – neaiškus pavasarį Seimo priimto, tačiau prezidento Valdo Adamkaus vetuoto patobulinto Liustracijos įstatymo likimas. Pasak V.Makausko, įstatymo pataisose kalbama apie kitokios sudėties Liustracijos komisiją, ten kitaip aptariamos ir jos pirmininko pareigos.

„Logiška sulaukti šio įstatymo priėmimo, tada visai kitas reikalas ieškoti komisijos pirmininko, nes būtų aiškūs jo įgaliojimai ir kiti dalykai”, – įsitikinęs V.Makauskas.

Labiausiai VSD ir politikų neveiklumu sprendžiant liustracijos problemas piktinasi pačios komisijos nariai. Kol trypčiojama vietoje, komisija negali normaliai dirbti. Vienas iš bendradarbiavimą su sovietinėmis saugumo struktūromis tiriančios komisijos narių Petras Ragauskas net negalėjo tiksliai prisiminti, kada paskutinį kartą jie buvo susirinkę į posėdį.

„Tirti tikrai yra ką, bet pastaruoju metu D.Kuodytė nebesijautė pirmininke, o ir iš VSD pareigūnų sudaryta komisijos darbo grupė aiškino, kad jiems reikia susitvarkyti su dokumentais”, – apie sustojusią komisijos veiklą pasakojo P.Ragauskas.

Komisijos narys piktinosi, kad Seimas kelerius metus delsė priimti Liustracijos įstatymo pataisas. Dabar pagalius į komisijos ratus kaišioja ir saugumas.

„Tai, kad VSD neskuba ieškoti komisijos pirmininko, aiškiai parodo departamento poziciją liustracijos klausimais”, – įsitikinęs P.Ragauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.