Baltarusijos pasieniečiai baiminasi nelegalų antplūdžio pasienyje su Lietuva

Baltarusijos pasieniečiai baiminasi, kad Lietuvai įsiliejus į Šengeno erdvę išaugs į Lietuvą norinčių patekti nelegalių migrantų skaičius ir kartu su Rusijos kolegomis rengiasi jų antplūdžiui.
Kaip pranešė naujienų agentūra „Interfax”, Valstybinis Baltarusijos pasienio pajėgų komitetas teigia, jog Baltarusijos kaimynėms – Lietuvai, Latvijai ir Lenkijai – įsiliejus į Šengeno erdvę, šių šalių sienos su Rusija ir Baltarusija taps pagrindine kliūtimi nelegaliems imigrantams, kurią įveikus lengvai bus galima patekti į bet kurią Šengeno erdvės šalį.

Tuo tarpu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenys rodo, jog sienos su Baltarusija ir Rusija pažeidėjų kasmet mažėja.

Pasienyje su Baltarusija sulaikomų sienos pažeidėjų sumažėjo nuo 5017 asmenų 1995 metais iki 154 2006-aisiais. Pasienyje su Rusija 1995 metais buvo sulaikyti 489 pažeidėjai, 2006 metais – 92.

Išorinių Europos Sąjungos sienų, kur sulaikoma daugiausiai sienos pažeidėjų, tinkamai apsaugai ir kontrolei skiriamas didžiausias dėmesys, investicijos ir VSAT personalo resursai.

Tarp Baltarusijos ir Rusijos pasienyje sulaikytų pažeidėjų dažniausiai šiemet pasieniečiams įkliuvo Lietuvos piliečiai – tokių buvo 65. Taip pat VSAT pareigūnai sulaikė 29 neteisėtai sieną bandžiusius pažeisti Rusijos, 15 Moldovos, 12 Baltarusijos, 11 Latvijos, 5 Armėnijos ir 4 Maroko piliečius.

Iš viso šiemet per pusmetį pasieniečiai sulaikė sienos pažeidėjus iš 17 valstybių, taip pat asmenį be pilietybės.

Pernai ES ekspertai, specialios misijos metu vertinę Lietuvos pasieniečių veiklą ir pasirengimą prisijungimui prie Šengeno erdvės, savo ataskaitoje nurodė, kad Lietuvoje yra sukurta gera sienos apsaugos sistema.

Jeigu rudenį Europos Komisijos ekspertai teigiamai įvertins Lietuvos pasirengimą prisijungti prie Šengeno informacinės sistemos, Lietuva jau kitų metų pradžioje įsilies į Šengeno erdvę.

2008 metų pradžioje būtų atvertos jūros ir sausumos sienos, o kovo mėnesį panaikinta ir oro sienų kontrolė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.