JAV ir afganų kariai puola senąją bin Ladeno slėptuvę

JAV ir afganų kariai Rytų Afganistano Tora Boros kalnuose, kurie yra paskutinė žinoma Osamos bin Ladeno slėptuvė, puola „al Qaeda” ir Talibano pozicijas.

JAV kariškiai apie smūgius iš oro ir sausumos puolimą prieš kovotojų pozicijas šiame rajone prie Pakistano sienos paskelbė trečiadienį, tačiau nenurodė, kiek laiko tas puolimas truks.

„JAV ir afganų pajėgos Rytų Afganistane per jungtinį kariuomenės rūšių puolimą, naudodamos tikslaus nutaikymo ginkluotę, atidengė ugnį į „al Qaeda” ir kitus … ekstremistų kovotojus”, – sakoma JAV kariškių atstovės kapitonės Vanessos Bowman (Vanesos Bauman) pareiškime.

Besislapstantis „al Qaeda” lyderis O.bin Ladenas paskutinį kartą Tora Boros kalnuose buvo pastebėtas 2001 metų gruodį, kai amerikiečiai kartu su sąjungininkais afganais pradėjo nesėkmingą operaciją, kurios tikslas buvo neleisti jam pabėgti iš šalies po rugsėjo 11-osios atakų.

Dėl ketvirtą dieną vykdomo puolimo apie 250 šeimų pasitraukė iš Pakistano pasienyje esančio rajono, nurodė afganų pareigūnai.

JAV kariškiai ir Afganistano gynybos ministerija ketvirtadienį atsisakė pateikti daugiau informacijos apie operaciją, kuri tebevyksta.

Pasak V.Bowman, žvalgybos pranešimai rodo, kad kovotojai susitelkė ir įsitvirtino savo kovos pozicijose.

Trečiadienį, kai JAV pajėgos paskelbė apie vykdomą puolimą, V.Bowman sakė, kad nuošalus kalnuotas regionas yra „ideali” vieta steigti slaptas kovotojų paramos bazes ir apmokymų stovyklas bei planuoti atakas.

Ši vietovė, milžiniškas urvų ir olų kompleksas už 50 km į pietus nuo rytinio Džalalabado miesto, yra paskutinė žinoma „Al Qaeda” citadelė Afganistane.

O.bin Ladenas ir kovotojai iš arabų valstybių įrengė šiuos urvus praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje, per pasipriešinimą sovietų okupacijai.

Afganistano žiniasklaida skelbia, kad žuvo apie 50 talibų, bet provincijos gubernatorius atsisakė patvirtinti šią informaciją, pareiškęs: „Šiuo metu tai tėra tik gandai”.

JAV vadovaujamos koalicijos atstovai ir afganų pareigūnai pranešė, kad šiame rajone susibūrė nauja antivyriausybinė grupuotė, pasivadinusi Tora Boros frontu.

Grupuotę, kuri siejama su „al Qaeda”, manoma, subūrė Younuso Khali (Junuso Chalio), vieno įtakingiausių afganų pasipriešinimo sovietų pajėgoms vadų, kuris vėliau prisijungė prie talibų, sūnus.

Nušalintas nuo valdžios Talibanas persigrupavo ir dabar kasdien rengia atakas prieš sąjungininkių pajėgas bei Afganistano vyriausybės pareigūnus ir karius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.