Lietuvos ir Baltarusijos liberaldemokratai mezga bendradarbiavimo ryšius

Lietuvos ir Baltarusijos liberalų demokratų partijos mezga ryšius – praėjusią savaitę partijų pirmininkų pavaduotojai apsikeitė bendradarbiavimo idėjomis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai) pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis patvirtino praėjusią savaitę susitikęs su kaimyninės šalies Liberalų demokratų partijos pirmininko pavaduotoju Anatolijumi Chiščenko, tačiau teigė, jog dėl glaudesnių kontaktų užmezgimo apsispręsianti visa partijos vadovybė.

„Mes gavome laišką, kuriame prašoma susitikti su jų pavaduotoju – toks pirminis susipažinimo vizitas. Jų buvo du atstovai. Jie papasakojo, kokia jų partija, mes papasakojome apie save. Ir susitarėme, kad mes ir jie apgalvosime viską ir pristatysime vienas kitą politinei vadovybei”, – BNS ketvirtadienį pasakojo V.Mazuronis.

V.Mazuronis teigė kol kas susilaikantis nuo Baltarusijos kolegų padėties politinėje sistemoje vertinimų, tačiau nedarantis išankstinių išvadų, jog tokie ryšiai būtų nederami dėl prieštaringų baltarusių liberaldemokratų santykių su diktatūriniu Aleksandro Lukašenkos režimu.

„Sunku pasakyti, kokia ta jų padėtis. Jiems atrodo, kad jie yra Baltarusijos opozicinė partija, daugiau gal centristinė opozicija. Man susidarė įspūdis, kad tai tokia politinė jėga, kuri iš vienos pusės nori būti opozicija, bet iš kitos pusės nori bendradarbiauti su A.Lukašenka”, – aiškino nušalintojo Lietuvos prezidento Rolando Pakso bendražygis.

Jo teigimu, Baltarusijos liberaldemokratų lyderis Sergejus Gaidukevičius nėra įtrauktas į jokius Europos Sąjungos (ES) sąrašus, kad negalėtų laisvai keliauti po šias šalis, Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) taip pat nėra jo paskelbusi persona non grata, todėl, anot V.Mazuronio, nėra ko nerimauti.

„Nematoma pagrindo priskirti jo (S.Gaidukevičiaus – BNS) prie dabartinės valdžios”, – sakė vienas iš Lietuvos liberaldemokratų lyderių.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) direktorius Raimundas Lopata mano, jog nerimauti kaip tik yra ko.

Anot jo, V.Mazuronio įvardintas laisvas valdžiai lojalaus Baltarusijos liberaldemokratų lyderio keliavimas po Europą yra sąlyginis.

„Jis vykdo režimo užsakymus, o jo keliavimas po Europą yra niuansuotas. Anksčiau buvo tikimasi, kad A.Lukašenka pats siekia keistis, tačiau dabar to nesitikima”, – BNS ketvirtadienį teigė R.Lopata.

Jo nuomone, yra priimta giminingų pavadinimų partijoms megzti ryšius, tačiau šiuo atveju, R.Lopatos teigimu, Baltarusijos liberalai demokratai tarnauja diktatūriniam režimui.

„Problema ta, kad mūsų liberaldemokratų pasirinkta partija tarnauja režimui, siekia sudaryti sąlygas, kad patys baltarusiai galėtų pakeisti režimą. (…) Tačiau Vakarų partneriai – tiek JAV, tiek ES, kurie deda visas pastangas, kad Europos širdyje esantis diktatūrinis režimas išnyktų, netiki, kad A.Lukašenka keistųsi, giliai abejojama, ar baltarusiai gali apsispręsti dėl režimo”, – teigė TSPMI direktorius.

Anot R.Lopatos, „nesinori tikėti, kad mūsų liberaldemokratai „pasimautų” anot to kabliuko”.

Baltarusijos liberalų demokratų partija yra valdžiai lojali politinė jėga, o jos lyderis S.Gaidukevičius neseniai pradėjo eiti šalies Užsienio reikalų ministerijos (URM) ypatingojo atstovo ryšiams su ES pareigas.

Oficialusis Vilnius santykiuose su Baltarusija balansuoja tarp kritinio ir pragmatinio dialogo, kurį, viena vertus, diktuoja griežta ES pozicija autoritarinio prezidento A.Lukašenkos ir demokratijos padėties toje šalyje atžvilgiu, kita vertus – artima kaimynystė ir bendra 679 kilometrų siena.

Lietuva drauge su kitomis Vakarų demokratinėmis valstybėmis kritikuoja Baltarusiją už A.Lukašenkos režimo vykdomus demokratijos ir žmogaus teisių pažeidimus ir apsiriboja bendradarbiavimu žemesniame vykdomosios valdžios lygyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.