Japonija kapituliacijos dieną reiškia apgailestavimą

Japonija trečiadienį, per savo kapituliacijos Antrajame pasauliniame kare metines, pareiškė, jog gailisi dėl žiaurių praeities nusikaltimų, o aukščiausi šalies lyderiai nenuvyko į šventyklą, dėl kurios kyla įtampa tarp Japonijos ir kaimyninių valstybių.
Po Japonijos kapituliacijos praėjus 62 metams, premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) pažadėjo, kad jo šalis niekada negrįš prie karo.

„(Japonija) padarė milžinišką žalą ir (sukėlė milžiniškas) kančias daugeliui šalių, ypač – Azijoje”, – sakė konservatyvių pažiūrų premjeras, naudodamas tokius pačius žodžius kaip ir ankstesni Japonijos lyderiai.

„Atstovaudamas Japonijos liaudžiai, labai apgailestaudamas siūlau savo užuojautą nukentėjusiems žmonėms”, – sakė Sh.Abe beveik 6 tūkst. susirinkusiųjų, tarp kurių buvo imperatorius Akihito (Akihitas).

1945 metų rugpjūčio 15-ąją Akihito tėvas Hirohito (Hirohitas), kuris buvo laikomas dievišku asmeniu ir iki to laiko niekada nekalbėjo visuomenei, per radiją paskelbė, kad Japonija turėjo „pakelti nepakeliama” ir pasiduoti, nes jos miestai virtę griuvėsiais, o du iš jų sunaikinti amerikiečių atominėmis bombomis.

Aistros dėl karo Rytų Azijoje vis dar nerimsta, o daugelis kinų ir korėjiečių tebejaučia apmaudą dėl japonų nusikaltimų jų žemėje. Korėjiečiai trečiadienį švenčia Išvadavimo dieną.

Seule prie Japonijos ambasados demonstraciją surengė šimtai žmonių. Keturi tradiciniais drabužiais vilkintys korėjiečiai spardė protestuotoją, kuris vaidino Japonijos imperatorių, nusilenkiantį prieš Korėjos vėliavą.

Maždaug 20 aktyvistų protestavo prie Japonijos konsulato Honkonge, nors ir atšaukė planą nusiųsti laivą į ginčijamas salas, priežastimi nurodydami prastą orą.

Sh.Abe nenuvyko į Jasukunio šventyklą, kuri buvo įrengta 2,5 mln. japonų karių, kritusių pilietiniuose ir užsienio karuose, dvasioms, tarp jų – Antrojo pasaulinio karo laikų lyderiams, kurie yra pripažinti karo nusikaltėliais, paminėti.

Pernai Junichiro Koizumi (Džiuničiras Koidzumis) tapo pirmuoju šalies premjeru po 21 metų pertraukos, per kapituliacijos metines apsilankiusiu šioje šventykloje Tokijo centre. Šis premjero žingsnis sulaukė piktų Pekino ir Seulo protestų.

J.Koizumi, kuris pernai rugsėjį perdavė valdžią Sh.Abe, bet tebėra labai populiarus, šiemet vėl apsilankė šventykloje. Praeiviai sveikino J.Koizumi, kuris ankstyvą rytą tyliai pasimeldė šventyklos pagrindinėje patalpoje.

Šventykloje taip pat apsilankė 46 parlamentarai. Bet jų pavyzdžiu pasekė tik vienas vyriausybės narys – už maisto saugumą ir lyčių lygybę atsakinga ministrė Sanae Takaichi (Sanaė Takaiči).

Ji žurnalistams sakė, kad atėjo individualiai, ir pridūrė: „Nenoriu duoti naudos jėgoms, kurios bando iš to padaryti diplomatinį klausimą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.