Lenkijos lietuviai Punske Žolinę švenčia su Šiluvos Marijos paveikslu

Lenkijos lietuviai Punske pirmą kartą Žolinę – Mergelės Marijos dangun ėmimo šventę – švenčia su Šiluvos Marija.
Pasak Punsko valsčiaus viršaičio Vytauto Liškausko, Lenkijos lietuviai jau seniai laukė Mergelės Marijos su kūdikiu paveikslo iš Šiluvos.

„Ta idėja visą laiką buvo kiekvieno lietuvio iš Lenkijos širdyje. Naujas kunigas Donatas Rolskis suorganizavo, kad šis paveikslas atkeliautų į Punsko parapiją, taip pat jis viešės Vidugirių bažnyčioje ir Smalėnų parapijoje”, – Lietuvos radijui sakė V.Liškauskas.

Pasak pašnekovo, Lenkijos lietuviams svarbu, kad paveikslas atvyko būtent tada, kai švenčiamas Punsko parapijos 410 metų jubiliejus.

Pasakojama, kad stebuklingąjį bizantiško stiliaus Dievo Motinos paveikslą 15 amžiuje iš Romos parsivežęs dvarininkas Petras Gedgaudas.

16 amžiaus viduryje paskutinis Šiluvos katalikų bažnyčios klebonas esą užkasęs paveikslą geležinėje skrynioje, slėpdamas nuo apylinkėse įsigalėjusių kalvinistų, kurie sugriovė šventyklą.

Vėl pagerbti paveikslą maldininkai galėjo 1622 metais atstačius katalikų bažnyčią. Po pusės amžiaus iš daugybės susirinkusių votų – sidabrinių arba auksinių simbolinių daiktų, kuriuos tikintieji dovanoja prašydami Dievo Motinos malonės – Karaliaučiaus auksakalys nukaldino Marijai auksuoto sidabro drabužį.

1786 metais, popiežiui Pijui Šeštajam leidus, paveikslas buvo vainikuotas.

Paprastomis dienomis stebuklingasis paveikslas uždengiamas kitu, vaizduojančiu Švč.Mergelės Marijos apsireiškimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.